Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

AD ska avgöra segdragen pensionstvist

Ska rätten till 60-års pensionering vid Telia följa med personalen när verksamheten sålts vidare till Relacom?
Den frågan ska Arbetsdomstolen nu ta ställning till.
Leif Andersson Publicerad 11 december 2009, kl 10:12

Tvisten gäller pensionsrätten för 19 teletekniker som alla en gång i tiden började på Televerket.
För vissa yrkesgrupper vid Televerket fanns möjligheten att själv välja om man ville gå i pension när man fyllt 60 år, i stället för vid 65.

När det gamla affärsverket bolagiserades i början av 90-talet och blev Telia så följde möjligheten till pension vid 60 år med.
I slutet av 90-talet bildades en rad olika bolag inom Telia och i samband med det fick många anställda personliga avtal från arbetsgivaren där rätten till 60-årspensionering slogs fast.

När Telia 2001 sålde sin underhållsverksamhet till Flextronics följde större delen av personalen med, liksom deras möjlighet till pension vid 60.

Några år senare såldes verksamheten ännu en gång och nu hette den nya arbetsgivaren Relacom. Men strax innan försäljningen sade Flextronics upp det gällande kollektivavtalet.
Enligt Relacoms uppfattning innebar uppsägningen av kollektivavtalet att också de anställdas rätt till tidigare pension upphörde.

Men det är en uppfattning som förbundsjurist Stellan Gärde från LO-TCO Rättsskydd inte delar. På Unionens och Sekos uppdrag företräder han de 19 teleteknikerna som tvisten i Arbetsdomstolen handlar om.
Stellan Gärde menar att rätten till 60-årspension är knuten till var och ens anställningsavtal. Vid varje byte av arbetsgivare har anställningsavtalet bara flyttats över till det nya bolaget. Därmed ska rätten att gå i pension vid 60 år vara kvar för de personer som uppfyller kraven menar han.

Från Relacom och arbetsgivarorganisation Almegas sida hävdar man istället att rätten att gå i pension vid 60 års ålder enbart var reglerad i det nu uppsagda kollektivavtalet. I och med att det sades upp försvann också rätten till förtida pension, hävdar arbetsgivarsidan.

Möjligheten att gå i pension vid 60 år levde bara kvar ett år efter Relacoms övertagande enligt reglerna för övertagande av verksamhet, och upphörde i augusti 2006.
Bland personalen har Relacoms agerande väckt stort missnöje och många teletekniker som arbetat i 30-40 år har känt sig grundlurade av Relacom.

Arbetsdomstolen ska nu fundera fram till den 10 februari, då dom faller i målet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.