Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

ABB-fack utesluter inte konflikt

Arbetsgivarnas krav på lokal lönebildning missgynnar anställda på företag med utländska ägare. Det tror Sifklubben på ABB.
Publicerad
Sif och Teknikföretagen står långt ifrån varandra i avtalsrörelsen. Verkstadsavtalet som ska tecknas brukar vara stilbildande för avtalen som följer senare. Den sista mars löper det gamla avtalet ut. Tanken är att ett nytt då ska vara klart. Teknikföretagen har presenterat sina krav i form av ett färdigt avtalsförslag.
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har blivit så väldigt politiserat. Det är ett systemskifte som Teknikföretagen håller på med, säger Thord Wedin, Sifklubbens ordförande på ABB i Västerås.
Han får medhåll av vice ordförande Krista Loiske. Hon var den som företrädde Sifmedlemmarna i en konflikt med företaget gällande löneöversynen. I avtalet som snart löper ut står att en löneöversyn ska göras årligen. Den har till syfte att upptäcka och rätta till felaktigheter i lönerna. Det kan vara en viss yrkesgrupp som halkar efter. ABB var vid förra årets översyn fast beslutat att inte betala ut några extra pengar. Det har de heller inte gjort. Lönenämnden som kallades in avgjorde inte tvisten utan ålade fack och arbetsgivare att arbeta fram en gemensam lönestruktur.
- Vi har hittills bara satt ut ett datum för att träffas.
Teknikföretagen vill att löneförhandlingarna sker lokalt. Om fack och arbetsgivare är överens kan förhandlingarna innebära lönesänkningar. Kommer de inte överens ska det finnas en stupstock, alltså en summa som faller ut. I år föreslår arbetsgivarna att den ska vara 0,7 procent.
- Våra löneförhandlare upplever det som en provokation. Det uppfattas inte riktigt seriöst, säger Thord Wedin.
Han anser att kravet på lokal lönebildning är uteslutet.
- Det som händer är att det sker en maktförskjutning till arbetsgivarens fördel. Det är svårt för lokala fackliga företrädare att hålla emot. Översätter man det till ABB så får vi besked från Zürich hur det ska se ut. Besluten är redan fattade. Lik förbannat ska vi sitta här och förhandla, säger Thord Wedin.
ABB har 5 000 anställda i Västerås. Att förhandla kollektivt för alla tjänstemän är svårt. Löneförhandlingar sker på sektions- och divisionsnivå. Den yttersta ledningen diskuterar man sällan, om någonsin, med.
- En viktig fråga i avtalsrörelsen är osakliga löneskillnader. Det är klart att vi har det här, men det är lögn i helvete att få arbetsgivaren att förstå att det finns, säger Thord Wedin.
Företaget har gjort en lönekartläggning, men utan fackens deltagande.
- De ville göra det ensidigt för att testa JämO:s verktyg Lönelotsen. Det ramlade väl ut lite pengar i slutändan, men vi vet inte hur det blev, säger Krista Loiske.
Båda tror att årets avtalsrörelse kommer bli den tuffaste på mycket länge.
- Vi kan inte bortse från att det kan bli en konfliktsituation. Teknikföretagen spelar ett oerhört högt spel. Jag är övertygad om att de opartiska ordförandena kommer in i mars, säger Thord Wedin.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.