Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

ABB-anställda får vänta på besked om nedskärningar

I morse skulle det komma mer information om besparingarna inom ABB. Men någon uppgift om hur många anställda som berörs gavs inte. - Det känns nästan som ett lugnande besked efter den senaste tidens spekulationer, säger Thord Wedin, klubbordförande på ABB och Sifs andre vice förbundsordförande.
Publicerad
Enligt det nya sparpaketet, som blev känt för en tid sedan, ska ABB-ledningen dra ned på kostnaderna med 7,3 miljarder kronor per år. De svenska facken får numera sen information om vad som planeras på koncernens ledningsnivå men uppgifter om att upp till 15 000 av ABB:s anställda riskerar förlora jobbet har förekommit i media.
Enligt uttalanden av två av koncernens informationsdirektörer kommer främst tjänstemän att drabbas. Personalminskningen ska svara för två tredjedelar av besparingen. Det sistnämnda har nu bekräftats i ett pressmeddelande.
- De hade kunnat agera på ett helt annat sätt, säger Thord Wedin och är kritisk mot uttalandena i media.
- Vi har varit med om stora omorganisationer och förändringar under de senaste två, tre åren och det blir jobbigt då det hela tiden spekuleras. Vad vi vet är att man ska lägga samman fyra divisioner så att de blir två. Det betyder att man får dubbla chefsnivåer och att fyra vd ska bli två och så vidare, vilket alltså i första hand berör cheferna. Vi ska nu börja förhandla och jag tror att vi vet hur många anställda i Sverige som berörs först om en till två veckor.
Alla viktiga beslut om ABB:s organisation fattas numera i Schweiz. Enligt den svenska medbestämmandelagen har företagen en informations- och förhandlingsskyldighet gentemot de fackliga organisationerna innan viktiga beslut tas som rör organisationen. Men i Schweiz gäller andra villkor.
- Vi har inte samma insyn i ABB:s innersta krets i dag. Först sedan besluten är tagna i Zürich får vi information av vår svenska chef. Och även om han vanligtvis gör det bra så hinner det bli en massa spekulationer, vilket ju för övrigt är något som facken i alla utlandsägda företag lider av, säger Thord Wedin.
Han har gott hopp om att den svenska verksamheten kommer att klara sig lindringare undan neddragningarna än koncernen i stort.
- Den går bra för oss och efter omorganiseringarna har vi en slimmad och effektiv verksamhet, säger han.
Då ABB sparade 4,5 miljarder kronor förra året fick 12 000 anställda lämna företaget, varav 1700 i Sverige.

ANITA TÄPP

ABB:s pressmeddelande kan läsas på www.abb.com


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.