Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

60 tjänstemän sägs upp från Kosta Boda

Den nya ägaren New Wave Group har stuvat om i företaget. För att minska kostnaderna sägs nu 60 tjänstemän upp. En nödvändig åtgärd tror Sifklubbens ordförande.<br />
Publicerad
Redan när NWG köpte upp glasbruken antydde man att det skulle bli fråga om rationaliseringar bland tjänstemännen. Trots det var de anställda positiva.
Nu är förhandlingarna kring ett varsel på 67 anställda avslutade. 60 tjänstemän tvingas lämna företaget.
- Det blev en chock för många. Det är inte bara de lägre tjänstemännen som drabbas, som det brukar vara. Det skärs ned överallt, både högt och lågt, säger Sifklubbens ordförande Marita Måård.
Hon jobbar sin första dag efter semestern, och det är med viss förstämning hon nu ska vara med och sjösätta den nya organisationen.
- Jag hade turen att få vara kvar den här omgången. Men man får nästan dåligt samvete. Varför fick just jag vara kvar? Det känns lite olustigt, men så ska man inte tänka.
Marita Måård menar att det var nödvändigt att minska kostnaderna för att få företaget på fötter. Och den nya ägaren verkar vilja driva Orrefors Kosta Boda långsiktigt.
- Det är mycket positivt som händer samtidigt med det negativa. Man har startat nya butiker och anställt säljare. New Wave Group har många sälj- och leveranskanaler som vi kan få användning för, säger hon.
Nya marknader man hoppas slå sig in på är Ryssland och Kina.
Nästa vecka kommer TRR Trygghetsrådet att inleda sitt arbete för att hjälpa de övertaliga att komma vidare i arbetslivet.
- Vi måste försöka ta hand om dem på bästa vis. Många har jobbat här i 30-40 år. Det är så på gamla bruksorter. Trivs man så stannar man, säger Marita Måård.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.