Näringsminister Maud Olofsson har tidigare uttalat sig i SVT:s Rapport om att hon helst skulle vilja se en modell med "servicecheckar" som man kan använda för att köpa hushållstjänster. Nu får i stället de personer som köper en tjänst ansöka om skatteavdrag hos Skatteverket.
- Det här kanske inte är den ideala lösningen, men vi ville komma igång snabbt, säger Maud Olofsson.
Regeringen hoppas att skattelättnaden ska få fler att köpa vita hushållstjänster. Maud Olofsson tror att förslaget kan skapa minst 3 000 nya jobb, men betonar också att hon ser förslaget som en jämställdhetsreform.
- Många kvinnor har idag en orimlig arbetsbörda. Med vårt förslag kan kvinnor få hjälp hemma och slippa gå ner i deltid för att ta hand om hushållssysslorna, säger Maud Olofsson.
Det nuvarande förslaget gäller enbart privatpersoner som köper tjänster. De företag som vill köpa hushållstjänster till sina anställda får ingen skattereduktion.
- Vi kommer att snabbutreda det och hoppas vara klara till höstbudgeten, säger finansminister Anders Borg.
Förslaget beräknas träda i kraft den 1 juli i år. För att få skatterabatt måste man köpa tjänster för minst 1 000 kronor per år. Den högsta ersättning man kan få är 50 000 kronor per person och år.
- Men vi kommer att göra justeringar längre fram, det är oundvikligt, säger Anders Borg.
Förslaget om skattereduktion för hushållstjänster har kritiserats hårt.
- Det är vansinne att skattepengar ska sponsra fullt friska höginkomsttagare med städning, matlagning och barntillsyn samtidigt som det råder brist på personal i viktiga välfärdsverksamheter, säger vänsterpartiets Josefin Brink i ett pressmeddelande.
LO tror inte att förslaget kommer att ge annat än marginella effekter på sysselsättningen. Man tror heller inte att svartarbetet kommer att minska.
- De stora vinnarna på Finansdepartementets förslag är alltså de hushåll som redan idag köper hushållsarbete för stora pengar, säger LO:s vice ordföranden Leif Håkansson i ett pressmeddelande.
Sifs ordförande Mari-Ann Krantz har tidigare sagt att hon inte tror att förslaget hjälper dem med låga löner.
JESSICA DALMAN