Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

5 knep för att inte gå under

Mejlkorgen svämmar över, mötesbokningarna i kalendern orsakar trafikstockning och tiden räcker inte till för att lyssna av alla röstmeddelanden som trillat in medan du avverkar alla möten. Känner du igen dig? Stanna till och andas – här följer några råd som besparar dig onödig press.
Linda Svensson Publicerad 16 maj 2016, kl 15:40

Vissa lyckas hålla sin inkorg ren från olästa mejl, medan andra inte har en sportslig chans att läsa eller besvara allt som kommer. Det finns de som förväntas engagera sig i högt som lågt och inte sällan med detaljkunskaper i olika frågor. Så – hur göra?

Här följer några tips och råd för att ta sig igenom dagen även för den mest eftersökta chefen eller medarbetaren.

 1. Inse dina begränsningar – så länge du tjänstvilligt accepterar att tas i anspråk för allehanda uppgifter, även sådana som kanske ligger utanför ditt egentliga ansvarsområde, kommer de att fortsätta trilla in. Du är din egen hälsas främsta väktare. Säg stopp innan det går för långt. Börja med att se tillbaka på dagen du anställdes - hur beskrevs dina arbetsuppgifter då? Uppgifterna kan förändras över tid, men är det något ni kommit överens om, eller har det ”bara blivit så”? I så fall kan det vara dags att sätta sig ned med chefen och diskutera hur din arbetsdag bör se ut, vad du ska prioritera och vad du kan släppa – och till vem!
   
 2. Boka tid. Även om tanken på ytterligare en schemalagd aktivitet frambringar obehag kan det skänka struktur och balans i din vardag. I slutet av en arbetsdag, gör en schemaskiss över hur din kommande arbetsdag ska se ut. Avsätt till exempel en timme varje förmiddag till att läsa och besvara e-post. Avsätt tid för planering och struktur. Då blir det också tydligt vad du kommer att hinna med, så att du inte ”råkar” lova mer än du kan hålla.
   
 3. Stäng av telefonen. Det är en nästan övermänsklig utmaning i vårt uppkopplade arbetsliv att göra sig otillgänglig en stund, men det kan behövas för att inte bli ständigt avbruten. Om du är orolig att inte bli nådd av anhöriga, ställ in VIP-funktionen i din telefon och släpp bara igenom deras samtal.
   
 4. Sätt punkt. Vissa dagar känns det som om du aldrig kommer att bli klar med arbetsuppgifterna. Det kan vara en korrekt känsla. Men i stället för att försöka beta av allt, kan det vara läge att avsluta dagen och hämta nya krafter för morgondagen. Att distansera sig ger ofta lite perspektiv på saker, och det blir lättare att sortera och prioritera. För att inte missa något jätteviktigt, gör ett memo till dig själv.
   
 5. Hämta kraft i ditt nätverk. Alla har ett nätverk, professionellt, privat eller bådadera. Tveka inte att bolla med dem när du känner att du har svårt att hantera ditt arbetsliv. Ofta finns det några förlösande råd du kan ta till dig. Om inte får du i alla fall prata av dig, och det kan i sig ha en positiv effekt.

 

 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.