- Det är många jobb som har försvunnit. Om man jämför med Småland, som vår första rapport handlade om, så var det bara hälften så många där, säger Emma Åberg, förbundsekonom.
I Västra Götaland finns många stora verkstadsföretag, som Volvo, Saab och SKF. För dem kan det vara lönsamt att flytta ut även de mer administrativa jobben. Men enligt Emma Åberg är det inte nödvändigtvis en negativ utveckling.
- Man kan inte bara önska sig tillbaka till hur det har varit. Det är viktigt att svenska företag hoppar på tåget. Det gör företagen starkare och förhoppningsvis investeras en del av vinsten i Sverige.
De flesta jobben flyttas till Östeuropa, där lönerna är betydligt lägre än i Sverige. När det gäller rena nyetableringar, det vill säga nya jobb som skapas utomlands, är det främst till Kina och Polen som svenska företag vänder blicken. 40 procent av klubbarna menar att utlandsflytt har lett till ökade investeringar i Sverige.
- Men det funkar inte i längden att flytta all produktion utomlands och att Sverige bara fungerar som en slags hjärna. Man vet att det är viktigt med närhet mellan produktion och utveckling, säger Emma Åberg.
Under hösten kommer rapporter om flera regioner i Sverige. Näst på tur står Skåne, som enligt tidigare undersökningar har stor utflyttning av jobb.
LINDA SVENSSON