Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

400 har accepterat att lämna Saab

Sedan "verktygslådan" introducerades vid Saab i Linköping har många gått med på att lämna företaget.<br />- Men en stor grupp har känt sig hårt pressade, säger Sifordförande Johan Löfling.
Publicerad
För ett år sedan meddelade Saabs ledning att 800 anställda i Linköping måste bort senast 2007. Det beroende på att beställningarna av Jasplan minskat.
För att lösa övertaligheten utan varsel och uppsägningar erbjöd arbetsgivaren "verktygslådan".
Den som går med på att lämna arbetsplatsen frivilligt får hjälp och stöd, av bland annat TRR, att hitta nytt jobb eller en utbildning alternativt starta eget.
I dagsläget har det inneburit att cirka 400 anställda valt att träffa egna uppgörelser.
- Den stora majoriteten har nöjt sig med en längre uppsägningstid, på tre månader eller lite mer, utöver den lagstadstadgade, säger Sifklubbens ordförande Johan Löfling.
- Några har bytt ut en del av tiden mot hjälp med outplacement och liknande.
Eftersom "verktygslådan" är ett sätt att kringgå varsel och uppsägningar är erbjudandet inte okomplicerat för facket.
- Även om det saknas verktyg, exempelvis för chefer som måste gå och kan behöva en annan typ av coachning, så är stödet i stort sett bra, säger Johan Löfling.
- Men vi är kritiska till är att verktygslådan inte är öppen för alla, att arbetsgivaren själv kan välja och vraka vem som ska få erbjudandet. Och eftersom modellen innebär att förhandlingsarbetet är satt ur spel och vi aldrig kan komma in och påverka så är det här också ett principiellt problem.
Johan Löfling upplever att många av de tjänstemän som erbjudits "verktygslådan" mår dåligt av det.
- Det enda vi kan göra är att råda dem till att inte skriva på om de inte vill. Men vi kan ju inte heller garantera dem att få vara kvar om det då i stället läggs ett varsel.
Men nu är ett varsel inte längre aktuellt, tror Johan Löfling:
- Eftersom vi fått nya beställningar blir nog inte heller slutresultatet av personalneddragningen lika stor som ledningen tidigare aviserade.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.