Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

330 miljoner extra till inkomstförsäkringen

Unionens inkomstförsäkring har kostat mer än vad medlemmarna har betalat in. Förbundsstyrelsen har därför gått in med pengar för att täcka upp underskotten.
Rickard Jakbo Publicerad

I snitt fick cirka 4 500 medlemmar varje månad pengar från försäkringen under 2009. I slutet av året var det närmare 6 000. På grund av de ökade kostnaderna har förbundsstyrelsen valt att skjuta till pengar för att försäkringen skulle klara sig och även ha goda marginaler krisen igenom. Pengarna har tagits av förbundets sparade kapital.

330 miljoner. Det låter som väldigt mycket pengar?

- Vi kan knappast använda pengarna på ett bättre sätt. Vi för över till dem som har det sämst, säger Hanna Brandt Gonzalez, som är chef för marknadsenheten och ordförande för styrelsen i Medlemsförsäkring AB.

- Alternativet hade varit att försämra villkoren för våra medlemmar.

Varför väljer ni denna väg i stället för att höja avgiften eller försämra villkoren?

- Det är viktigt att försäkringen fortsätter att vara bra och att våra medlemmar ska vara trygga med den. Därför jiddrar vi inte med reglerna bara för att den sätts under press under ett antal månader.

Enligt Hanna Brandt Gonzalez har det aldrig varit fråga om att skrota förmånen, som till exempel Byggnadsarbetareförbundet fick göra när arbetslösheten sköt i höjden. Med tanke på att antalet medlemmar som får pengar nyligen har börjat sjunka, från nästan 6 000 i mars till cirka 5 200 i april, är det inte heller tal om några försämringar inom överskådlig tid.

Nyligen presenterade Finanspolitiska rådet en enkät som tycks visa att många svenskar med en facklig inkomstförsäkring inte utnyttjar den. Endast en av tio som slog i taket på a-kassan uppgav att de hade fått pengar från inkomstförsäkringen.

- Vi känner inte igen oss. Det finns ingenting hos oss som tyder på att man hamnar mellan stolarna. Våra undersökningar visar också att försäkringen är väl känd bland våra medlemmar

- Vissa tror att de automatiskt får inkomstförsäkringspengar när de får a-kassa. Men de märker att de får mindre och ringer oss och så får de pengarna retroaktivt, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Fakta

Unionens inkomstförsäkring

2009 fick 13 192 personer någon gång pengar från Unionens inkomstförsäkring.

Försäkringen fyller ut ersättningen från a-kassan för dem som tjänar över taket. Den delvis statligt finansierade a-kassans regler gör att du aldrig kan få mer än 80 procent av en inkomst på 18 700 kronor per månad. Maxbeloppet är ungefär 11 200 kronor efter skatt. Med Unionens och andra fackförbunds inkomstförsäkringar kan medlemmar få 80 procent av sin inkomst även om de tjänar mer än 18 700.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.