Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

3 frågor till...

Marianne Upmark, alkoholforskare vid Centrum för folkhälsa.<br /><br />-Hur har svenskarnas alkoholkonsumtion förändrats under den senaste tioårsperioden?<br />
Publicerad
Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) skattning ökade förbrukningen från 7,7 liter hundraprocentig alkohol per invånare över 15 år 1993, till 10, 3 liter 2003.
Hur påverkar detta sjuktalen?
- Det finns ett flertal studier både på individ- och samhällsnivå som visar ett klart samband mellan för hög alkoholkonsumtion och sjukdom. Har man ont i ryggen och dricker för mycket eller om man har psykiska problem och dricker, så försämrar detta möjligheten till att kunna arbeta. Om inte alkoholvanorna beaktas vid rehabiliteringen är sannolikheten för att denna ska lyckas minimal. Det är väldigt svårt att uppskatta hur många sjukskrivningar som är alkoholrelaterade eftersom problemet ofta är dolt bakom andra diagnoser. Säkert är dock att många som nu är sjukskrivna inte skulle behöva vara det om de inte drack. Enligt nationalekonomen Anders Johnson är kostnaden för produktionsbortfallet, orsakat av alkohol, 85 miljarder kronor per år.
Vad kan samhället göra för att vända trenden?
-
Det finns ju en mängd samverkande faktorer. Nu är det kärvt på arbetsmarknaden och är man inte fullt presterande har man det svårt, och man kan inte prestera fullt om man dricker mycket och ofta. Om man nu sänker alkoholskatten tror jag att alkoholkonsumtionen kommer att öka kraftigt, vilket skulle försämra läget ännu mer för många.

Snarkare lever farligtSnarkare har en ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar enligt en ny spansk studie. En följd av snarkningen är korta andningsuppehåll och det är detta som påverkar negativt. Risken är tre gånger så stor som för en ickesnarkare. Ett bra sätt att minska riskerna är att gå ner i vikt. Många slutar att snarka när vikten minskas. Dessutom blir sömnen bättre och man blir helt enkelt piggare.
(Källa: Netdoktor.se)


Färre nya sjukfall 2004


För andra året i rad minskar antalet anmälda sjukfall men den psykiska ohälsan ligger kvar på samma höga nivå. Det visar tjänstepensionsföretaget Alectas Hälsobarometer för 2004. Antalet nya sjukfall som varar längre tid än 90 dagar har minskat med 9 procent jämfört med året innan.Den psykiska ohälsan som består av diagnoserna reaktion på stress, depression och utbrändhet ligger kvar på en relativt hög nivå. Dessa diagnoser har minskat klart mindre än övriga diagnoser sedan 2002. Under 2004 stod andelen psykiska diagnoser för drygt en tredjedel av alla nya sjukfall.
(Källa: Alecta)


Medelhavsmat förlänger livet


Ät grönsaker, frukt, fibrer, fisk och vegetabiliska oljor, ta gärna ett glas vin men hoppa över kött från nöt, gris, fågel, lamm och en kost med mycket mättat fett från mjölk och djur. Att äta à la Medelhavet förlänger livet för äldre människor. Det visar en europeisk studie på cirka 75 000 män och kvinnor över 60 år, 12 000 av dem är svenskar. Mer om studien kan du läsa på www.apoteket.se



Fyra grundorsaker till sjukfrånvaron


Arbetslivsinstitutet pekar i en studie ut fyra huvudorsaker till den höga sjukfrånvaron i Sverige:
-lägre tolerans mot dem som inte orkar prestera på topp
-åldrande arbetskraft,
-arbetslöshet
-brister i samspelet mellan trygghetssystemen.
Man pekar på en dold arbetslöshet som en orsak till de höga sjuktalen. Människor har fastnat i långtidssjukskrivningar när de istället borde ha klassats som arbetslösa och stå till arbetsmarknadens förfogande, eller ingå i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. En del av denna
missvisande statistik beror på brister i samspelet mellan trygghetssystemen, konstaterar Arbetslivsinstitutet.
Studien finns att läsa på: www.arbetslivsinstitutet.se
.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.