Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

3 frågor till..

Lena Sippel förbundssekreterare på HTF, om rehabcheckarna som inte har så stor åtgång.<br />Hur går det med hälsocheckarna?<br /><br />
Publicerad
- Vi har ju 25 rehabcheckar per år på Ramlösakliniken för dem som har besvär från nacke, skuldror och rygg. Av dessa utnyttjades sex förra året och en person står på väntelistan. Vi har lika många checkar på Föllingekliniken. Där rehabiliteras de som har en riskprofil för att utveckla ohälsa i framtiden samt de som lider av övervikt, stress, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, psykisk utmattning eller har genomgått en by-passoperation. Förra året fick åtta medlemmar komma dit. Så det finns plats för flera.
Vem kan få hälsocheckar?
-Alla som är med i den grupplivförsäkring med sjukkapital (GF 61 200) som HTF har hos Folksam. Helst ska man inte ha fyllt 60 år, men har man gjort det tycker jag att man kan försöka ändå.
Vad kostar det?
-Det är ju arbetsgivaren som har huvudansvaret för rehabiliteringen, så i första hand försöker man ordna delfinansiering där Folksam, arbetsgivaren och Försäkringskassan samarbetar. Om man är arbetslös så är det länsarbetsnämnden som har huvudansvaret. Min erfarenhet är dock att i de flesta fall där medlemmar begärt en Rehabcheck har försäkringen betalat hela kostnaden. Det är i slutändan klinikcheferna på de båda klinikerna som avgör om man får komma.
Du kan läsa mera på: www.follingekliniken.se
www.ramlosakliniken.se
www.ramlosakliniken .se

C-vitamin ger kortare sjuktid


C-vitamin skyddar inte mot förkylningar, däremot så kan vitaminet förkorta förkylningen med upp till 13 procent. Det visar den hittills största vetenskapliga utvärderingen av C-vitamin. Att C-vitamin förhindrade skörbjugg upptäckte man redan på 1700-talet. Nu vet man också att vitaminet behövs i kroppen för att bygga upp skelett och bindväv och för att göra blodkärlen starka och hållfasta. Människan och apan är de enda däggdjur som inte själva kan producera C-vitamin utan måste få det genom födan.(Källa: Netdoktor.se)


Fimpa solariet


De nordiska strålskyddsmyndigheterna avråder generellt från att sola i solarium och avråder särskilt personer under 18 år eller med ljus och känslig hud från att överhuvud taget använda solarium.Antalet fall av hudcancer har ökat konstant under de senaste decennierna i hela Norden. Ultraviolett strålning ökar risken att drabbas av olika former av hudcancer, inte minst malignt melanom. Barn och ungdomar är de åldersgrupper som är känsligast för ultraviolett strålning.
(Källa: Statens strålskyddsinspektion) Fram med måttbandet
Det är bättre att mäta bukomfånget än att gå efter Body Mass Index (BMI) när det gäller att förutsäga risk för hjärt-kärlsjukdom. Bukomfånget är bättre kopplat till blodfettsvärdena, blodtrycket och blodsockret än BMI. Allt enligt en ny amerikansk studie.
Risken att utveckla sjukdomar ökar med ökande bukomfång. Kvinnor löper en ökad risk när måttet är mer än 80 centimeter och en påtagligt ökad risk vid mer än 88 cm. För män gäller 94 respektive 102 centimeter.
(Källa:Medical link)


Varningstecken


Utmattningssyndrom eller utbrändhet drabbar många. Är du i farozonen? Här är symtom att se upp med:
¤ Ständig trötthet som inte går att vila bort
¤ Sömnsvårigheter
¤ Magbesvär
¤ Koncentrationssvårigheter och glömska
¤ Spänningar och värk i muskler och leder
¤ Svårt att känna glädje
Så minskar du stressen:
¤ Skapa struktur i vardagen med mat, sömn och motion
¤ Ta dig tid att fylla på med saker du tycker är roligt och som du mår bra av
¤ Stå på dig och säg ifrån när det blir för mycket
¤ Sänk kraven på dig själv och din omgivning
(Källa: Hälsotecken)


Kalendernytt


Svenskarna lever allt längre och skaffar barnen senare i livet.
Kvinnornas medellivslängd är nu 82,7 år och männens 78,4 år. Detta är en ökning.
Vi är också äldre när vi blir föräldrar. Männen är i genomsnitt 31,4 år och kvinnorna 29,0 år när de får sitt första barn.
(Källa:SCB)


Månadens bästa tips: Sluta snusa! Visste du att snus inte bara innehåller tobak och nikotin utan även 2 500 olika kemiska ämnen, bland annat tungmetaller som bly, kadmium, arsenik, nickel samt radioaktivt polonium. Och så luktar det getskit

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.