Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

200 tjänstemän kan förlora jobben på Preem

Preems marknads- och bensinstationsverksamhet går med förlust. Därför har ledningen meddelat att verksamheten ska minskas med 40 procent, runt 200 tjänster.
Publicerad
I dag är det raffinaderierna som står för intäkterna. Årets vinst ligger på fyra miljarder, vilket ger alla anställda 20 000 kronor var i vinstdelning. Samtidigt ska hela marknadssidan omorganiseras.
- Botten har gått ur när det gäller eldningsoljan. På två år har 60 procent av marknaden försvunnit. Hushållen installerar värmepumpar och annat, säger Sifklubbens ordförande Rolf Dahlgren.
Ännu har inga varsel lagts. I stället vill företaget lösa övertaligheten genom individuella överenskommelser. Den som är över 55 och har minst tio anställningsår kan få uppsägningslönen, 12 månader, plus tio extra månadslöner. Den som är yngre eller har kortare anställningstid får fem extra månadslöner.
- Man har traditionellt riktat in sig på avgångspensioner när man vill dra ned. Det erbjudande företaget har gått ut med nu, 60 till 65 procent av lönen, tycker vi inte ens är värt att diskutera. De säger från PTK att det ska ligga på åtminstone 70 till 75 procent, säger Rolf Dahlgren.
Sedan en tid har man diskuterat det 50-tal bensinstationer som fortfarande drivs av Preem. Man vill helt gå över till ett återförsäljarsystem. Nu ska även marknadssidan med stödfunktioner ses över. Av 500 anställda inom segmentet finns runt 300 i Stockholm.
- Vår nya vd ser ganska krasst på det här. Han säger att man behöver få in ny kompetens i företaget. Jag anser att det är företagets skyldighet att rusta oss med den kompetens som krävs. Ett företag ska vara bra för både ägare och anställda. På senare år har det gått mer och mer åt att ge stora vinster till ägarna, säger Rolf Dahlgren.
Fack och företag har precis inlett förhandlingar om den framtida organisationen. Inte förrän i februari vet man exakt hur många tjänster som kommer att försvinna. Antalet varsel hänger då på hur många som redan hunnit lämna företaget genom enskilda uppgörelser.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.