Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

180 tjänstemän sägs upp från Volvo PV i Göteborg

I dag meddelade ledningen på Volvo Personvagnar att man tänker dra in 1 400 tjänster världen över. Göteborg blir den hårdast drabbade orten med 180 uppsagda tjänstemän.<br />
Publicerad
Det har talats om att mellan 1 000 och 1 500 personer skulle sägas upp från Volvo PV. Detta trots att företaget går mycket bra med rekordförsäljning förra året. Ledningens motivering har varit att man måste stärka verksamheten medan det går bra. I dag kom beskedet om att 1 400 tjänster försvinner, 450 av dem fast anställda tjänstemän och 600 kollektivanställda. De sistnämnda endast i utlandet. Därtill avser företaget att säga upp 350 konsulter.
- Olofström, Uddevalla och Skövde lämnas utanför neddragningarna. Det blir bara i Göteborg här i Sverige, säger Sifklubbens ordförande Lennart Thörnblom.
Men fack och arbetsgivare är inte överens om den framtida organisationen ännu.
- Vi anser att vi har köpta resurser som borde föras över till anställda tjänstemän. Det är sådant vi kommer att diskutera.
Volvo Personvagnars pressansvariga Christer Gustafsson vet inte i dagsläget hur många konsulter företaget hyr in.
Utöver de 180 tjänstemän som sägs upp i Göteborg räknar företaget med att fler försvinner genom avgångspensioner, naturliga avgångar och utbildningspaket.
I mitten av oktober inleds förhandlingarna som beräknas vara klara vid årsskiftet.
- Vi slår redan nu för att det går att hitta andra lösningar. Man borde inte behöva gå så snabbt fram, utan lösa det på annat sätt, säger Lennart Thörnblom.
Han är skeptisk till avtalsturlista, som innebär att man avtalar bort turordningen sist in-först ut, men säger att han inte kategoriskt vägrar.
- Som facklig representant försöker man undvika det, men det beror på priset. Kan jag rädda kvar hundra medlemmar genom att gå med på en avtalsturlista gör jag det.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.