-Bemanningsminskningen är inte rimlig, säger Sifklubbens ordförande Hans Wahlbom.
Med den nya organisationen försvinner vissa funktioner som i dag är dubbla, men han tror att de som är kvar ändå kommer att märka att styrkan minskats.
- Alla som är kvar får springa fortare. Forskning och utveckling kommer att minska. Vissa saker kommer Korsnäs inte att göra längre.
Redan i bokslutet för 2001 avsattes medel för avgångsvederlag och avgångspensioner.
- Korsnäs och Jan Stenbeck har haft den ambitionen att de som lämnar Korsnäs ska gå under människovärdiga former. Ingen ska gå med bitterhet, säger Hans Wahlbom.
Det är inte heller första gången som erbjudanden om avgångsvederlag och avtalspensioner ges. Bara omkring 15 personer är aktuella för tjänstepension, fler som är 60 år eller äldre finns inte kvar.
Erbjudanden om avgångsvederlag kommer att gå ut till alla tjänstemän. Som minst erbjuds 18 månadslöner, vilket gäller alla som är födda 1952 eller senare, oavsett hur lång anställningstiden är. De som är äldre erbjuds som mest 36 månadslöner. Under uppsägningstiden, som är arbetsbefriad, finns det möjlighet att få hjälp att hitta nytt jobb via Profficeägda Antenn. Korsnäs kan välja vilka som får avgångsvederlag.
- I oktober görs en avstämning. Har inte önskat antal uppnåtts blir det fråga om riktade erbjudanden. Får företaget ändå inte ner antalet tjänstemän till 300 då ses organisationen över och det kan bli fråga om förhandlingar utifrån mbl och las. Så långt hoppas jag att vi inte kommer, säger Hans Wahlbom.
Korsnäs har verksamhet i 14 länder och omkring 3 000 anställda. I Gävle finns omkring 1 500 anställda. Företaget ingår i den nyligen avlidne Jan Stenbecks företagsimperium. Men någon oro inför framtiden av den anledning hyser inte Sifklubbens ordförande.
- Ägandet är kontrollerat av familjen Stenbeck. Vi har inte fått några signaler om att Korsnäs ska säljas, säger Hans Wahlbom.
CHRISTINA SWAHN