Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Tidsstölderna på jobbet ökar

Läser du månne detta på arbetstid? Fast du egentligen borde skriva en offert eller ringa ett säljsamtal? Du är inte ensam. Enligt en amerikansk studie slösar nio av tio anställda tiden på annat än arbete – oftast genom att surfa på nätet.
Johanna Rovira Publicerad 27 oktober 2014, kl 14:33
Jessica Gow/TT
Hallå där! Sitter du och surfar på icke arbetsrelaterade sajter nu igen? Nåja, du kan väl alltid kalla det omvärldsbevakning. Jessica Gow/TT

Tidsödandet på jobbet har ökat med 20 procent sedan förra året visar undersökningen som är gjord av sajten salary.com. En tredjedel av de tillfrågade nöjer sig med att pyssla med privata saker en halvtimme om dagen och lika många tar en timme till annat än arbetsuppgifterna, men två procent erkänner att de ägnar fem timmar av arbetsdagen - eller mer - åt annat än jobbet.

Mer än hälften av deltagarna i studien hävdar att de slösar arbetstid eftersom korta raster faktiskt ökar produktiviteten. En femtedel har tristess som förklaring till varför de sysslar med annat än jobbet och åtta procent menar att de helt enkelt inte har lust eller anledning att jobba. Sju procent gör det för att de är missnöjda med sina jobb och två procent för att deras lön suger, visar undersökningen.

Internet och de sociala medierna är de största tidstjuvarna på jobbet. Google står för 24 procent av tidsstölden med Facebook tätt i hälarna. Linkedin kommer trea med 14 procent följt av Yahoo (7%) samt Amazon, YouTube och sportsajten ESPN på två procent vardera.

Men all tid i cyberrymden är faktiskt inte tidsstöld. Att läsa Kollega kan till exempel betraktas som ren kompetensutveckling. 27 procent av de tillfrågade i den amerikanska studien uppgav att de använder de sociala medierna i sitt dagliga arbete.

Lika många har överhuvudtaget inte tillgång till icke-arbetsrelaterade websidor på jobbet eftersom deras arbetsgivare har blockerat dem.  Åtta procent av deltagarna menar att de skulle sluta på en arbetsplats där arbetsgivarna har rigida IT-policys som inte tillåter privatsurfning och nästan dubbelt så många skulle åtminstone tveka att ta jobb på en arbetsplats som blockerar websidor.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]