Älskar du frågesport?
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Problemet med övertidsuttag inom bilbesiktningsbranschen är välkänt. Även innan avregleringen 2010 var våren en period på året då den beordrade övertiden på sina ställen ökade rejält.
Nu slår personalen på det sydsvenska besiktningsföretaget Besikta larm: I mars månad gick företagets ledning ut och krävde övertidsarbete på samtliga 66 besiktningsstationer.
– Jag är utan barnomsorg vissa dagar då man har krävt att jag ska arbeta över, efter min schemalagda arbetstid. Och det gör man utan att ens lyssna på sina arbetstagare, säger en källa till Kollega.
Enligt Bengt Andersson, Unionens klubbordförande på Besikta, är man inom företaget rädda för att tappa kunder om man inte erbjuder tider sena kvällar.
– Är det frivilligt så är det en sak, men att beordra övertid är något nytt. Att tvinga människor som har barntillsyn att jobba kan vara avtalsbrott, säger Bengt Andersson.
Samtidigt talas det internt övertalighet, och tidigare i år ska omkring 15 provanställda tekniker ha sagts upp från företaget.
– Man säger att vi är för många. Men det är inget som vi märker av ute på golvet. Tvärtom, säger Bengt Andersson.
Trots att personalen vittnar om övertidsarbete som ett återkommande problem menar Besikta själva att det handlar om en engångsföreteelse.
– Vi var tvungna att göra detta i mars eftersom det lyste rött i bokningssystemen på i princip samtliga stationer. Vi försöker normalt att parera med frivillighet, men här behövde vi agera snabbt för att inte tappa kunder, säger Nicklas Margård, vd på Besikta.
Enligt arbetstidslagen ska beordrad övertid endast användas vid akuta lägen som inte kan förutses.
Hade ni inte kunnat förutse den här situationen?
– Det rörde sig om ett tillfälle där vi behövde hjälpas åt. Vi beaktar lagen. Jag kan inte säga hur det kommer att se ut framöver med sjukdomar och mammaledighet och så vidare, men vår ambition är att detta inte ska inträffa igen.
Att Besikta internt pratar om övertalighet, eller att man nyligen sagt upp provanställda, förnekas av Nicklas Margård. Han har heller inte mött någon större oro från personalen i samband med beordringarna.
– En person har vänt sig till mig. Men jag förstår nu att det har varit flera medarbetare som oroat sig och det ska vi naturligtvis bemöta så gott vi kan. Vi har dock haft goda samtal med de fackliga parterna och det kommer vi att fortsätta med.
En rundringning visar att de två största konkurrenterna, Opus och Bilprovningen, i dagsläget inte har några problem med övertid.
Unionen har tidigare kritiserat branschen för att alltför lättvindigt använda övertid. 2009, när Bilprovningen fortfarande var i monopolställning, drev man frågan i Arbetsdomstolen.
Enligt Unionen var företaget väl medvetet om att det varje vår återkom en arbetstopp och ansåg därför att övertidsarbete kunde undvikas genom planering.
AD dömde dock till arbetsgivarens fördel. Dels ansåg man att det var svårt att veta exakt när arbetstoppen skulle inträffa, dels menade man att övertiden i det fall som prövades inte varit betydande.
Parterna har kommit överens om arbetstidsförkortning på flera områden där det hitintills har saknats. Där det redan förekommer plussas ytterligare ungefär en dag på den befintliga timbanken.
På många företag fungerar förkortningen som en arbetstidsbank eller ett arbetstidskonto, där det sätts in x antal timmar som tjänstemännen sedan kan plocka ut, till exempel för att gå tidigare från jobbet eller för extra semesterdagar. På vissa håll kan anställda välja fritt mellan tid, reda pengar och extra pensionsavsättningar.
Kontot för arbetstidsförkortningen är separerad från andra konton som exempelvis flextid.
Kollega har ringt runt olika klubbar på företag som har arbetstidsförkortning för att kolla hur det fungerar i praktiken.
Gunnar Palmberg, Unionenordförande på Skanska Stockholmsklubben:
– Vi har 40 timmars arbetstidsförkortning om året. Timmarna tjänas först in under ett intjänandeår, därefter kan man plocka ut ledig tid i dialog med arbetsgivaren, precis som med all annan ledighet. Har man timmar kvar vid semesterårets slut, vid månadskiftet mars-april, får man i stället pengar. De kvarvarande timmarna kan inte omvandlas till extra pension.
Martin Nyman, klubbordförande på Holmen Iggesund:
– Hos oss på Iggesund har vi 63 timmars arbetstidsförkortning om året och tillämpar ett lokalt avtal som vi kallar ATK treval. Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig. Man kan också välja att splittra potten och ta exempelvis en tredjedel i tid, en tredjedel i pengar och en tredjedel i pension, eller hur man nu vill dela upp det.
Ann-Christin Andersson, avgående sammankallande för Unionenklubben på Samhall:
– På Samhall har vi 58 timmar och 20 minuters arbetstidsförkortning per år på en heltidstjänst. Vi har först ett intjänandeår då vi tjänar in tiden och den går varken att växla mot pengar eller extra pension. Först när man slutar får man ut eventuell resterande tid i pengar.
– Jag tar ofta ut enstaka timmar, men det går också att ta ledigt hela dagar. Säger man till i förväg brukar det aldrig vara något problem att få ledigt, men många hos oss har mycket att göra och har svårt att plocka ut tid så kontona bara växer och växer.
Christer Persson, klubbordförande på Akzo Nobel, Malmö:
– Vi har 84 timmar per år i arbetstidsförkortning, och får ta ut timmarna när vi vill om möjlighet finns, till exempel för att gå hem tidigare från jobbet. Är det några timmar kvar på kontot vid årets slut så får man ut ett engångsbelopp, kontot nollställs varje nytt år.
Roger Jansson, klubbordförande Sandvik Coromant, Gimo:
– Vi har för närvarande 32 timmar om året som vi tjänar in i förväg – det blir en dag per jobbat kvartal. Vi kan välja mellan att ta ut timmarna i ledig tid, pengar eller som extra pensionsavsättning. Själv har jag valt tid och jag har aldrig några timmar kvar när kontot nollställs. Men skulle det bli timmar över får man ut det i pengar.
Simon Salomonsson, ordförande i Vattenfall sektion12, försäljning och service, Umeå.
– Lejonparten av oss anställda på Vattenfall har 63 timmar arbetstidsförkortning, men det finns lokala avvikelser. Du får timmar så fort du börjar, men om du till exempel anställs ett halvår in på året så får du bara halva antalet timmar och så vidare.
– Timmarna kan inte växlas mot pengar eller pension, men använder man inte upp dem, omvandlas de automatiskt till pension vid årets slut. Är du över 65 år eller under 25 år så får du i stället ut resterande timmar i lön.
Gröna arbetsgivare
I avtalet för virkesmätning finns arbetstidsförkortning på drygt 65,2 timmar per år.
Sveriges Textil- och modeföretag samt Teknikarbetsgivarna.
Varje vecka avsätts 82 minuter till en tidbank. Den som jobbar tvåskift får 202 minuter per vecka.
Industriarbetsgivarna: I avtalen för gruvor, svetsmekanisk industri, stål, metall och byggnadsämne finns arbetstidsförkortning på fyra dagar per år.