Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Demokrati på jobbet - bra för folkhälsan

- Anställdas brist på kontroll och inflytande ökar risken för långtidssjukskrivning med cirka 30 procent, säger professor Töres Theorell, chef för Institutet för psykosocial medicin.
Publicerad
Töres Theorell har på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut skrivit en bok om inflytande och delaktighet på arbetsplatsen. Han hävdar att möjligheten att påverka sin arbetssituation skyddar mot ohälsa och är ett sätt att få ner de långa sjukskrivningarna.
Efter arbetslivets demokratisering på 70- och 80-talet har de anställdas upplevelse av att kunna påverka arbetsvillkoren försämrats under senare delen av 90-talet. Detta är, enligt Theorell, tydligast inom kommuner och landsting men gäller även för män inom industrin. Under samma tid har stressen ökat i form av högre krav från arbetsgivarna.
- Risken för hjärtinfarkt ökar hos folk som förlorar kontrollen över arbetsuppgifterna eller har höga krav på sig utan något verkligt inflytande.
Den ideala situationen är en arbetsplats där man har "rimliga krav, bra socialt stöd och ett bra beslutsutrymme för de anställda".
En av de undersökningar Töres Theorell hänvisar till är Stora Ensos enkät bland 35 000 anställda i olika länder. De fick frågan hur man löser konflikter på arbetsplatsen: genom dialog, chefen bestämmer eller inget alls görs åt saken.
- Att inte lösa problemen ger mest stress och sjukfrånvaro. Dialog ger minst stress. Sverige är det ledande landet i att använda demokrati och det land där det är minst vanligt att chefen bestämmer.
För att delaktighet ska fungera måste det dock till en bra struktur för dialogen och ett stöd från arbetskamrater och chef.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.