Efter arbetslivets demokratisering på 70- och 80-talet har de anställdas upplevelse av att kunna påverka arbetsvillkoren försämrats under senare delen av 90-talet. Detta är, enligt Theorell, tydligast inom kommuner och landsting men gäller även för män inom industrin. Under samma tid har stressen ökat i form av högre krav från arbetsgivarna.
- Risken för hjärtinfarkt ökar hos folk som förlorar kontrollen över arbetsuppgifterna eller har höga krav på sig utan något verkligt inflytande.
Den ideala situationen är en arbetsplats där man har "rimliga krav, bra socialt stöd och ett bra beslutsutrymme för de anställda".
En av de undersökningar Töres Theorell hänvisar till är Stora Ensos enkät bland 35 000 anställda i olika länder. De fick frågan hur man löser konflikter på arbetsplatsen: genom dialog, chefen bestämmer eller inget alls görs åt saken.
- Att inte lösa problemen ger mest stress och sjukfrånvaro. Dialog ger minst stress. Sverige är det ledande landet i att använda demokrati och det land där det är minst vanligt att chefen bestämmer.
För att delaktighet ska fungera måste det dock till en bra struktur för dialogen och ett stöd från arbetskamrater och chef.
BJÖRN ÖIJER