Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vägrade halvera lönen - blev avskedad

När företaget började gå knackigt under coronapandemin ville arbetsgivaren halvera lönen för säljaren. När han inte gick med på det avskedades han. Nu stämmer Unionen medicinföretaget.
Lina Björk Publicerad 3 mars 2021, kl 10:28
Colourbox
Eftersom Asien ligger flera timmar före Sverige tidsmässigt var det enklast för säljaren och arbetsgivaren att han jobbade hemma. Colourbox

Säljaren sålde in bolagets produkter på den kinesiska marknaden. Eftersom Asien ligger flera timmar före Sverige tidsmässigt var det enklast för både honom och arbetsgivaren, Gynius Plus, att han jobbade hemifrån. Nio på morgonen i Kina motsvarar exempelvis klockan två på natten i Sverige. 

Läs mer: Sänkt lön vid distansarbete?

Arbetet flöt på bra fram till början av förra året då coronapandemin startade. Bolaget fick det tufft på den kinesiska marknaden och i augusti ringde företagets vd upp säljaren och ville halvera hans lön. Vd:n ansåg också att säljaren misskött sitt arbete genom att inte vara på kontoret, trots att det var något de kommit överens om när anställningen började.

När säljaren vägrade att halvera sin lön uteblev lönen helt efter sommaren. Han kontaktade då Unionen som framställde ett lönekrav på företaget. Men efter två månader kom ett avskedsbrev från arbetsgivaren, där grunden var olovlig frånvaro.

Nu stämmer Unionen företaget på sammanlagt 120 000 kronor i tingsrätten och kräver också att mannens anställning ska fortlöpa tills ärendet är avgjort.

Kollega har sökt företaget för en kommentar utan resultat.

Läs mer: Vägrade timanställning - blev avskedad 

Får arbetsgivare sänka din lön?

För att lönesänkning ska vara möjligt krävs att arbetsgivaren har stöd av kollektivavtal eller om avtal saknas, en överenskommelse med varje anställd.

Detta eftersom man i anställningsavtalet har fastställt vilken lön den anställde ska få för utfört arbete. Den överenskommelsen kan normalt inte brytas utan att båda parter är överens. En arbetsgivare kan alltså inte ensidigt sänka en anställds lön utan att den anställde går med på det.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.