Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Omplacering ses som avsked – stämmer i AD

Att omplacera en tjänsteman till att dirigera fordon på bildäck är att jämställa med ett avsked. Det anser Unionen som stämt ett rederi i Arbetsdomstolen.
Ola Rennstam Publicerad
Per-Henrik Sjöström
Per-Henrik Sjöström

Unionenmedlemmen hade jobbat med bokning och försäljning vid rederiets terminal i Stockholm i över två år när han plötsligt blev omplacerad till så kallad plandirigent. Det innebär att man dirigerar fordon till rätt plats på färjornas bildäck.

Från att ha haft en anställning med utpräglade tjänstemannauppgifter fick mannen nu en anställning som helt saknar dessa sysslor. Dessutom förändrades mannens arbetstider från kontorstid på vardagar till ett schema med delade pass och arbete även på helger och nätter. Uppehållen mellan de delade arbetspassen var på tre timmar och mannen fick inte heller elva timmars sammanhängande vila per 24-timmarsperiod, vilket inte är förenligt med bestämmelserna i tjänstemannaavtalet.

Omplaceringen är så pass stor förändring att den är att jämställa med ett avsked. Det konstaterar Unionen i den stämning som man lämnat in till Arbetsdomstolen. Enligt förbundet saknas giltiga skäl för ett avskedande och nu kräver man arbetsgivaren på 150 000 kronor i skadestånd.

– Det mest stötande är att arbetsgivaren varit så nonchalant. Man har inte kunnat ge en enda förklaring till varför man vill omplacera medlemmen, säger Lars Åström, förbundsjurist på Unionen.

Genom omplaceringen har Unionenmedlemmen inte enbart fått en helt annan anställning än tidigare, det arbetet mannen nu utför som plandirigent är ett arbete som ligger utanför tjänstemannaavtalets tillämpningsområde, konstaterar förbundet i sin stämningsansökan.
– Plandirigent är ett stentufft jobb, man står ute i ur och skur och dirigerar fordon. Men medlemmen har en väldigt stark vilja och kämpar på, säger Lars Åström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Ringde sig själv i Telias kundtjänst – fick sparken

Medarbetaren ringde sig själv för att hinna med jobbet i kundtjänst för Telia. För det fick personen sparken. Nu stäms Telia av Unionen för ogiltigt avskedande.
Elisabeth Brising Publicerad 12 juni 2025, kl 09:27
Teliaskylt
Arbetet i Telias kundtjänst beskrivs som pressat i en stämningsansökan från Unionen. En kundtjänstanställd ringde upp sig själv för att hinna med jobbet men fick sparken för det. Nu stämmer facket företaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeln har uppdaterats 16 juni.

Kundtjänstmedarbetaren på Telia hade i uppdrag att ta emot faktura-frågor från kunder i samtal och mejl och samtidigt försöka merförsälja in nya abonnemang. Personalens arbete loggades hela tiden i en app: antal samtal, försäljning, aktuell status och hur lång tid kundmöten och administration tog. 

Varje ärende fick enligt medlemmen ta max 600 sekunder och efterarbetet högst en och en halv minut. Arbetsbelastningen och jobbmiljön beskrivs av facket som oerhört pressad med långa kundköer, höga säljmål och krav på att det alltid skulle lysa grönt i jobbappen. 

Lyste rött i systemet

Medarbetaren hade enligt stämningsansökan goda säljresultat men fick svårt att hinna efterarbetet av kundsamtalen som han sköt på till slutet av arbetsdagen. Ledningen sa då att den anställde lade alldeles för mycket tid på efterarbetet, inte fick göra det samlat och att det började lysa rött i jobbsystemet. 

Chefen: Sköt det snyggt

Kundtjänstmedarbetaren fick enligt stämningsansökan höra av chefen att han måste få mer gröna siffror i systemet. Chefen förklarade dock inte hur både säljmål och efterarbete skulle hinnas med inom tidsramen. Chefens ska enligt Unionens stämningsansökan sagt: ”Du får komma på ett sätt att lösa det på, men sköt det snyggt”. Chefens bonus var också beroende av gröna siffror i jobbappen.

Medarbetaren gjorde då, som en rad kollegor, en egen teknisk lösning för att hinna med säljkraven utan det skulle bli röda siffror i systemet. Hen ringde ibland sig själv för att få tid att slutföra sina ärenden och undvika de röda siffrorna i tidsappen. 

När arbetsgivaren upptäckte att medarbetare ringde sig själva för att hinna att göra klart sina ärenden utan att få röda siffror i övervakningssystemet fick flera av medarbetarna sparken. 

Stäms på 190 000 kronor

Nu stämmer Unionen Telia och arbetsgivarorganisationen TechSverige i Arbetsdomstolen för ogiltigt avskedande och kräver 190 000 kronor i skadestånd till medlemmen. Unionen anser att avskedandet saknar laglig grund. 

Orsaken till de anställdas agerande är enligt facket en följd av kommunikationen från närmaste chef att ”sköta det snyggt” för att få fram gröna resultatsiffror samt hur företaget valt att organisera arbetet. 

Telias presschef understryker att stämningsansökan bara visar den ena partens beskrivning av konflikten. 

"Av respekt för den rättsliga processen och de inblandade kan vi inte kommentera detaljer i det enskilda fallet. Mer än att vi inte delar den beskrivning som framkommer i stämningsansökan", skriver Telias presschef i en kommentar till Kollega.