- Vi ska hitta ett nytt sätt att arbeta. Klubben ska identifiera styrkor och svagheter, hot och möjligheter i företaget. Det handlar om att se företaget och göra en omvärldsanalys, så att vi ligger steget före hela tiden. Vi måste möta arbetsgivaren med kunskap, säger Yvonne Strid, ombudsman på Sifs avdelning i Trollhättan.
På Saab har man vidtagit flera konkreta åtgärder. Där tvingades facket hitta ett nytt sätt att arbeta då Trollhättan ställdes mot Opels hemstad, tyska Rüsselsheim, när det gällde tillverkning av mellanklassbilar. Bland annat har Sifklubben åkt till Tyskland för att diskutera och förhandla om tillsättning av chefer, vars ansvarsområde har inbegripit den svenska delen av GM. Man har också utvecklat samarbetet med sina fackliga kollegor i Europa genom företagsrådet, EWC. Dessutom har klubbordförande Lars Johansson gjort en karta över inflytandevägar inom GM Europa.
När klubbarna utvecklas ställs också andra krav på avdelningarna och på Sif centralt.
- Vi måste kanske stötta mer i vissa lägen, vara bollplank. Kanske måste Sif erbjuda kompetens liknande den löntagarkonsulter har, säger Yvonne Strid.
Klubbarna inom de tre företagen träffas regelbundet och utbyter erfarenheter och prövar idéer på varandra. Projektet ska pågå hela kongressperioden, fram till 2008. I februari startar man i Dalarna med fokus på finskägda företag. Den tredje och sista regionen inom projektet är Småland, där man riktar in sig på europeiskt ägda företag.
- Vi ska försöka hitta ett verktyg för alla klubbar i internationellt ägda företag. Om det sedan är en handbok eller kurser och seminarier, det får vi se, säger Yvonne Strid.
LINDA SVENSSON