Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kvinnan påvisade dålig ekonomi – fick sparken

Unionenmedlemmen påpekade för sin chef att firmans ekonomi inte gick runt. Då blev hon kallad ”jävla kärring” och tillsagd att aldrig mer sätta sin fot på kontoret. Nu stämmer Unionen företaget på flera hundra tusen kronor.
Oscar Broström Publicerad 12 augusti 2021, kl 14:57
Shutterstock.
Unionenmedlemmen fick sparken och blev kallad "jävla kärring", nu stäms företaget. Shutterstock.

Under många år agerade kvinnan som chefens, tillika firmans ägares, högra hand. En av hennes många arbetsuppgifter var att hålla ett öga på företagets ekonomi. I början av 2021 presenterade kvinnan, som är medlem i Unionen, en rapport för sin chef där det framgick att företagets utgifter var större än intäkterna.

Det här gjorde ägaren mycket upprörd. I stämningsansökan framgår att ägaren anklagade kvinnan för att inte förstå sig på siffrorna. Han kallade henne även ”jävla kärring” och sa åt henne att aldrig mer sätta sin fot på firman.

Dagen efter var kvinnan åter på kontoret, men blev hemskickad av chefen som ej ville att hon skulle medverka under ett planerat möte med en revisor. Det blev hennes sista dag på företaget. Efter samråd med Unionen sjukskrev sig kvinnan och uppgav att hon mådde psykiskt dåligt på arbetsplatsen. Bara dagar därefter avslutade ägaren kvinnans e-postkonto, samt stängde av hennes mobilabonnemang.

Hotade ombud

Unionen stämmer firman på flera hundra tusen kronor för olaga avsked. I stämningsansökan framgår att ägaren, i samtal med Unionens ombud, hävt ur sig svordomar, kränkningar och hot.

Kvinnan är fortfarande sjukskriven på heltid efter en svår stressreaktion som följd av händelserna och arbetsgivarens behandling av henne.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]