Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Julkalender Lucka 13: AD

Julestämning hamnar lätt
I en tingsrätt, rätt och slätt
Finns det kollektivavtal
Hamnar den i AD:s sal
Johanna Rovira Publicerad 13 december 2019, kl 11:37

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Arbetsdomstolen, AD, är domstolen där arbetstvister avgörs – till exempel om en medlem i ett fackförbund blivit avskedad eller uppsagd av personliga skäl, inte fått ut sin lön eller semesterersättning. Arbetsgivare kan också väcka talan mot anställda.

Står tvisten mellan företag som har tecknat kollektivavtal och fackförbund, går den direkt till AD. Saknas kollektivavtal eller om en anställd inte är med i eller har stöd av något fackförbund, väcks talan vid en tingsrätt, men domen kan sedan överklagas till AD. AD är sista instans och dess domar kan inte överklagas.

Diskrimineringsombudsmannen kan också väcka talan direkt till AD i vissa fall. Till AD kommer dessutom tvister där företag inte vill träffa kollektivavtal och hur kollektivavtal ska tolkas.

Hittills i år har Unionen lämnat in 83 stämningar till AD och tingsrätten. För att få juridisk hjälp av förbundet krävs att man varit medlem i minst tre månader innan tvisten uppstod.

Läs mer: 22 miljoner till Unionens medlemmar

Läs mer: Unionen stämmer färre

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp under respektive lucka.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.