Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Förslag för snabbare arbetsgivarintyg

Sedan många arbetslösa drabbats ekonomiskt till följd av att den förra arbetsgivaren inte uppfyller sin skyldighet att skriva ut ett arbetsgivarintyg kan nu Unionen komma att verka för en lagskärpning. En motion med det förslaget behandlas på Unionens förbundsråd i nästa vecka.
Anita Täpp Publicerad 16 maj 2014, kl 14:09

Som Unionens ombudsman Patrik Cassersten tidigare har berättat på kollega.se drabbas många arbetslösa ekonomiskt till följd av att arbetsgivare inte lämnar ut arbetsgivarintyg på begäran, då man måste lämna in ett sådant intyg för att få a-kasseersättning.

Många arbetslösa vänder sig till Unionen för att få hjälp men kan ändå få vänta länge, eller förgäves, på arbetsgivarintyget eftersom en del arbetsgivare trots påtryckningar från förbundets ombudsmän ändå inte uppfyller sin skyldighet enligt ALF, Lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Att det är möjligt beror inte minst på att det saknas sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som inte uppfyllerskyldigheten och Patrik Cassersten har därför efterlyst sådana möjligheter.

Nu går fler inom förbundet på hans linje. I en motion till förbundsråd i nästa vecka föreslår Unionenklubben vid Tallink Silja i Kalix att Unionen ska verka för att arbetsgivare ska bli skyldiga att utfärda ett intyg inom en fastställd tid sedan anställningen upphört.

Motionärerna föreslår att detta både ska lagstadgas i las, Lagen om anställningsskydd, och skrivas i kollektivavtal.

I ett yttrande till motionen går Unionens förbundsstyrelse på samma linje när det gäller att föra in en fastställd tidsfrist i las. Om samma skyldighet också ska skrivas in i kollektivavtal vill man i stället att nästa förbundsråd som hanterar avtalsfrågor tar ställning till.

 

.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.