Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"En tydlig uppvisning av svenska modellen"

Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.
Anita Täpp Publicerad 29 oktober 2020, kl 15:20
Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under torsdagen att regeringen väljer bort las-utredningen till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT

Claes Stråth framhåller att regeringens agerande i grunden handlar om att värna om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det är viktigt, inte bara för inhemska förhållanden i rikspolitiken. I dessa dagar, när vi samfällt har kritiserat EU-kommissionens förslag om minimilöner, är det också viktigt att vår arbetsmarknadsmodell kan leverera som ett stöd till den kritiken, säger han.

Om en kommande överenskommelse och en lagstiftning som stöd för denna inte bara innehåller anställningsfrågor, som turordningen, utan också reglerar omställning, kompetensutveckling och arbetslöshet så är det en väldigt tydlig uppvisning av den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Claes Stråth.

– Man kan se det som ett smakprov som visar både EU-kommissionen och en del andra EU-länder, vad vi kan åstadkomma med den.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.