Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"En tydlig uppvisning av svenska modellen"

Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.
Anita Täpp Publicerad 29 oktober 2020, kl 15:20
Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under torsdagen att regeringen väljer bort las-utredningen till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT

Claes Stråth framhåller att regeringens agerande i grunden handlar om att värna om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det är viktigt, inte bara för inhemska förhållanden i rikspolitiken. I dessa dagar, när vi samfällt har kritiserat EU-kommissionens förslag om minimilöner, är det också viktigt att vår arbetsmarknadsmodell kan leverera som ett stöd till den kritiken, säger han.

Om en kommande överenskommelse och en lagstiftning som stöd för denna inte bara innehåller anställningsfrågor, som turordningen, utan också reglerar omställning, kompetensutveckling och arbetslöshet så är det en väldigt tydlig uppvisning av den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Claes Stråth.

– Man kan se det som ett smakprov som visar både EU-kommissionen och en del andra EU-länder, vad vi kan åstadkomma med den.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"