Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Chef struntade i förhandling: ”Ska ut och spela golf”

Unionen kräver 30 000 kronor i skadestånd av ett företag för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Chefen struntade i att förhandla – bland annat eftersom han skulle ut på en golfrunda.
David Österberg Publicerad 23 januari 2020, kl 14:11
Colourbox
Chefen dök aldrig upp till förhandlingen med Unionen eftersom han skulle ut på en runda golf. Colourbox

Förra året hamnade en säljare i tvist med sin arbetsgivare. Arbetsgivaren vägrade, enligt den anställda, att betala ut lön och semesterersättning. Säljaren är medlem i Unionen och i slutet av augusti skickade därför Unionen ett kravbrev till bolaget. Det kravet bestred chefen via e-post.

Ombudsmannen på Unionen försökte därför få till en förhandling med chefen. Efter några turer bestämdes till slut en mötestid, men chefen dök aldrig upp. Då kallade Unionen bolaget till en tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl, med en föreslagen tid och dag. Chefen kom dock aldrig till mötet.

När ombudsmannen nådde honom via telefon svarade chefen att han inte hade tid att förhandla eftersom han skulle ut på en golfrunda. I stället tyckte han att de kunde sköta förhandlingen via telefon några timmar senare. När ombudsmannen ringde gick han inte att nå.

Nu har Unionen lämnat två stämningsansökningar till Göteborgs tingsrätt. Förbundet vill dels att tingsrätten dömer bolaget att betala ut lön och semesterersättning, dels 30 000 kronor i skadestånd för brott mot mbl.

David Österberg
David Österberg
[email protected]