Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Bad om arbetsbeskrivning – blev avskedad

När hudterapeuten ifrågasatte varför hon utförde vissa arbetsuppgifter utanför betald arbetstid blev hon avskedad. Det menar Unionen som nu stämmer skönhetssalongen i Arbetsdomstolen.
Lina Björk Publicerad 27 april 2020, kl 13:27
Colourbox
Hudterapeuten hjälpte till att göra reklam för företaget i sociala medier. Men när hon bad om en arbetsbeskrivning fick hon sparken. Colourbox

Förutom att göra skönhetsbehandlingar hjälpte terapeuten även till med att marknadsföra företaget i sociala medier. Eftersom det tog en del tid på kvällar och helger, men också utfördes gratis utanför arbetstid, bad hon om att få en tydligare arbetsbeskrivning. En kort tid efter blev hon avskedad.

Under en första förhandling hävdade arbetsgivaren att skälet till avskedet var att terapeuten hade bedrivit en konkurrerande verksamhet. På vilket sätt hon gjort det, ville företaget inte gå närmare in på. De ansåg också att hon skadat företaget genom att hanterat bokningssystemet på ett felaktigt sätt.

För att bli avskedad krävs att den anställde grovt har misskött sitt jobb. Unionen anser att det inte finns något skäl för avskedandet och stämmer därför kliniken på sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd och utebliven lön.

Läs mer: Se till att få en befattningsbeskrivning

 

 

Avsked eller uppsägning?

  • Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och uppsagd.
  • En arbetsgivare får bara avskeda om en anställd grovt har misskött sin anställning.
  • Vid ett avsked måste den anställda lämna arbetsplatsen direkt och mister då lön och andra förmåner.
  • Den som blir uppsagd behåller lön och förmåner under uppsägningstiden, men måste ibland jobba under uppsägningstiden.
  • En anställd kan bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl. Personliga skäl kan till exempel vara stöld, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro.
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.