Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Avskedades utan förklaring

Mannen blev inkallad till chefen och avskedades utan förklaring. När han bad om svar fick han bara ett sms där han ombads lämna tillbaka sina arbetsredskap. Nu stämmer Unionen bilserviceföretaget på sammanlagt 200 000 kronor.
Lina Björk Publicerad 7 maj 2015, kl 09:11

Medlemmen hade arbetat som kundmottagare på bilserviceföretaget sedan i oktober, när han blev inkallad till sin chef som berättade att han var avskedad.

Att avskeda någon är en allvarlig åtgärd för både arbetsgivaren och arbetstagaren och ska ske endast i undantagsfall när andra åtgärder inte är möjliga. Avsked innebär också att anställningen upphör med omedelbar verkan, det vill säga utan att arbetstagaren har rätt till en uppsägningstid.

Eftersom det krävs stora tabbar för att bli avskedad frågade medlemmen varför han måste gå på dagen. Han fick inget svar, men på kvällen kom ett sms där han ombads lämna tillbaka företagets dator. Mannen försökte även dagen efter att få svar på sina frågor, men fick bara ett papper i handen som bekräftade permitteringen. Då Unionen anser att medlemmen blivit avskedad utan att saklig grund förelegat stämmer man företaget på drygt 200 000 kronor.