Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Avskedades för stöld – utan bevis

När det fattades pengar i kassan på krogen blev restaurangchefen kallad till möte. Trots att det inte gick att bevisa om någon stulit pengar blev chefen avstängd från jobbet.
Lina Björk Publicerad 24 oktober 2018, kl 12:32
Colourbox
Unionen stämmer den italienska krogen och menar att det inte funnits grund för att avskeda restaurangchefen. Colourbox

Restaurangchefen hade jobbat på den italienska krogen i sex år då det framkom att pengar hade försvunnit på mystisk väg. Krogens ägare kallade till möte med restaurangchefen och visade upp ett gäng kvitton som visade att det gjorts avvikande registreringar i kassan.  Chefen kände inte till de felaktiga uttagen och uppmanade ägaren att polisanmäla händelsen så att det kunde utredas ordentligt.

Efter första mötet kallades restaurangchefen till ett nytt möte med moderbolagets VD, där hon ombads att berätta ifall hon misstänkte någon i personalen. Hon ville dock inte anklaga någon då hon själv precis fått reda på oegentligheterna och tyckte återigen att bolaget skulle polisanmäla händelsen. Ledningen ansåg då att hon skulle hållas ytterst ansvarig för eventuella stölder och stängde av henne från jobbet.

Bolaget hävdar att de felaktiga kontantuttagen som registrerats har gjorts med en kassakod som restaurangchefen har använt. Koden har dock använts av ett gäng anställda. Unionen menar därför att det inte finns några omständigheter som ligger till grund för ett avskedande och stämmer krogen på sammanlagt 200 000 kronor.