
Anmälningarna till Försäkringskassan om arbetsrelaterad ohälsa på grund av mobbning fördubblades mellan 2010 och 2014, från 600 anmälningar till 1 150 stycken. Sedan dess har siffrorna fortsatt uppåt. Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till färsk statistik från myndigheten.
Enligt Arbetsmiljöverket har så mycket som nio procent av svenskar med jobb blivit utsatta för mobbning på sin arbetsplats. Varför det ökar vet man inte med säkerhet men enligt Stefan Blomberg, psykolog och forskare, tenderar problemen att öka när det är tuffare på arbetsmarknaden.
– Då minskar rörligheten, vilket gör att folk stannar kvar trots att arbetssituationen är dålig, säger Stefan Blomberg till DN.
Men det kan också bero på rådande maktstrukturer, till exempel att något eller någon inte passar in i den norm som finns på arbetsplatsen.
Trakasserierna är inte enbart skadliga för den drabbade individen utan har dessutom en negativ effekt på bolagets ekonomi.
– Arbetsmiljön blir helt förgiftad där mobbning förekommer. Att gå till ett jobb där man inte känner sig trygg leder till ineffektivitet, kompetensflykt och tapp inom kvalitet och produktivitet, säger Stefan Blomberg.