Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Var fjärde orolig för att förlora jobbet

En av fyra är oroliga för att förlora jobbet och nästan nio av tio oroar sig för arbetsmarknaden till följd av samhällsekonomin. Det visar en Sifoundersökning.
Oscar Broström Publicerad
Man sitter vid dator och tittar på arbetsförnedlingens hemsida.
En av fyra oroar sig för att bli arbetslös, visar en undersökning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en ovanligt lång tid av högkonjunktur är ekonomin på väg att vända. Samtidigt är många hushåll och företag redan pressade av höga räntor, höga elpriser och hög inflation.

Det mer dystra läget i ekonomin återspeglar sig i en Sifoundersökning, där många har en bister tro på framtiden. 86 procent av de 1 488 svarande uppgav att de var oroliga för läget på arbetsmarknaden, på grund av exempelvis inflation eller lågkonjunktur.

Vidare säger mer än en av fyra, 26 procent av de svarande, att de är oroliga för att förlora jobbet.

Om oron är befogad återstår att se. Svensk arbetslöshet har den senaste tiden pekat nedåt. 6,6 procent var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i september 2022, att jämföra med 7,5 procent för ett år sedan.

– Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad – som beställt undersökningen – i en kommentar.

Undersökningen visar även att 43 procent av de svarande oroar sig för löneutvecklingen. Sverige är på väg in i en avtalsrörelse, där löntagare hoppas att ett nytt avtal ska resultera i betydande större peng i plånboken. Samtidigt var inflationen i september 9,7 procent och det kan dröja innan den sjunker.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.