
Efter en ovanligt lång tid av högkonjunktur är ekonomin på väg att vända. Samtidigt är många hushåll och företag redan pressade av höga räntor, höga elpriser och hög inflation.
Det mer dystra läget i ekonomin återspeglar sig i en Sifoundersökning, där många har en bister tro på framtiden. 86 procent av de 1 488 svarande uppgav att de var oroliga för läget på arbetsmarknaden, på grund av exempelvis inflation eller lågkonjunktur.
Vidare säger mer än en av fyra, 26 procent av de svarande, att de är oroliga för att förlora jobbet.
Om oron är befogad återstår att se. Svensk arbetslöshet har den senaste tiden pekat nedåt. 6,6 procent var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i september 2022, att jämföra med 7,5 procent för ett år sedan.
– Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad – som beställt undersökningen – i en kommentar.
Undersökningen visar även att 43 procent av de svarande oroar sig för löneutvecklingen. Sverige är på väg in i en avtalsrörelse, där löntagare hoppas att ett nytt avtal ska resultera i betydande större peng i plånboken. Samtidigt var inflationen i september 9,7 procent och det kan dröja innan den sjunker.