Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Var fjärde orolig för att förlora jobbet

En av fyra är oroliga för att förlora jobbet och nästan nio av tio oroar sig för arbetsmarknaden till följd av samhällsekonomin. Det visar en Sifoundersökning.
Oscar Broström Publicerad
Man sitter vid dator och tittar på arbetsförnedlingens hemsida.
En av fyra oroar sig för att bli arbetslös, visar en undersökning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en ovanligt lång tid av högkonjunktur är ekonomin på väg att vända. Samtidigt är många hushåll och företag redan pressade av höga räntor, höga elpriser och hög inflation.

Det mer dystra läget i ekonomin återspeglar sig i en Sifoundersökning, där många har en bister tro på framtiden. 86 procent av de 1 488 svarande uppgav att de var oroliga för läget på arbetsmarknaden, på grund av exempelvis inflation eller lågkonjunktur.

Vidare säger mer än en av fyra, 26 procent av de svarande, att de är oroliga för att förlora jobbet.

Om oron är befogad återstår att se. Svensk arbetslöshet har den senaste tiden pekat nedåt. 6,6 procent var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i september 2022, att jämföra med 7,5 procent för ett år sedan.

– Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad – som beställt undersökningen – i en kommentar.

Undersökningen visar även att 43 procent av de svarande oroar sig för löneutvecklingen. Sverige är på väg in i en avtalsrörelse, där löntagare hoppas att ett nytt avtal ska resultera i betydande större peng i plånboken. Samtidigt var inflationen i september 9,7 procent och det kan dröja innan den sjunker.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.