
På onsdagen lämnade butikskedjan Teknikmagasinet, som har över 130 butiker spridda i hela Norden, in en ansökan om konkurs. Företaget har länge dragits med ekonomiska problem. 2017 inleddes en rekonstruktion, som avbröts när en ny ägare gick in med kapital. Men i juni 2019 krisade ekonomin åter och det blev nödvändigt med ännu en rekonstruktion - som dock inte kunde rädda verksamheten.
”Efter förhandlingar med kunder, finansiärer och intressenter kan styrelsen konstatera att förutsättningar för lyckad rekonstruktion ej längre finns och att bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder”, skriver företaget i sin konkursansökan, enligt Dagens Nyheter.
För att få ordning på ekonomin har prylkedjan stängt olönsamma butiker och satsat på mobilreparationer. Men åtgärderna räckte alltså inte till.
”Under 2019 har Teknikmagasinet genomfört en nysatsning och på kort tid blivit Nordens största mobilreparatör. Butikshandeln har dock drabbas av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror – samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande enligt Dagens Handel.
Vd Ulrika Göransson har dock förhoppningar om att verksamheten kan leva vidare genom att överlåtas till en annan aktör.
– I dag finns intressenter. Min förhoppning är att vi kan leva vidare, säger hon till TT.
Prylkedjan har omkring 600 anställda i Norden. På en fråga från TT vad som händer med dem svarar Ulrika Göransson.
– Det följer normala gången, men jag kan inte uttala mig utan sådana frågor måste tas med konkursförvaltaren.
Mikael Svensson, ombudsman på Unionen, har heller ingen information om vad som händer med de anställda. Men han ser positivt på uppgifterna om att det ska finnas en intressent som eventuellt är beredd att ta över verksamheten.
– Så länge det finns en intressent finns det hopp för de anställda. Men det är en tuff situation för personalen, säger han.