Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

"SCA:s nedläggning kommer slå hårt mot hela regionen"

Skogskoncernen SCA avvecklar produktionen av tryckpapper vid Ortviken utanför Sundsvall. 800 anställda kan komma att beröras.
– Det kommer att bli ett hårt slag för hela regionen, säger Patrik Åsell, regionchef på Unionen Mellannorrland.
Ola Rennstam Publicerad
Bergslagsbild
På Unionens regionkontor i Sundsvall blev man överraskade av dagens besked. Bergslagsbild

Efterfrågan på tryckpapper har krympt med cirka fem procent per år sedan 2008, och under coronapandemin har efterfrågan minskat med ytterligare 30-40 procent.

Den dåliga lönsamheten på tryckpapper gör att SCA i dag, onsdag, meddelar att de kommer att avveckla sin tryckpapperstillverkning på Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall, men även andra delar av bolagets verksamhet berörs.

Totalt kan cirka 800 anställda komma att påverkas, nedläggningen kommer att ske inom sex månader, enligt skogskoncernen. Samtidigt investerar SCA 1,45 miljarder kronor i så kallad CTMP-massa till hygien- och förpackningspapper vid bruket i Ortviken.

Mbl-förhandlingar kring avvecklingen av pappersproduktionen kommer att inledas med de fackliga organisationerna på företaget inom kort.

– Unionen har ett 80-tal medlemmar på arbetsplatsen och det är klart att det här skapar en stor oro. Det är en av våra största arbetsgivare så det kommer att bli ett hårt slag för hela regionen, säger Patrik Åsell, regionchef på Unionen Mellannorrlands kontor i Sundsvall.

Sedan ett drygt år tillbaka har Unionen ingen klubb på arbetsplatsen, därför blir det nu regionala ombudsmän som tar hand om de fackliga förhandlingarna. På Unionens regionkontor blev man överraskade av dagens besked.

– Vi har inte fått någon indikation på att detta var på gång och hade önskat att vi hade blivit förberedda och informerade om det här i förväg, säger Patrik Åsell.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.