Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Scania erbjuder anställda avgångspension

Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.
Ola Rennstam Publicerad 27 augusti 2020, kl 14:41
Anders Wiklund / TT
Scania ska minska sin personalstyrka globalt med tio procent, varav 1 000 tjänstemän i Sverige. Anders Wiklund / TT

Den 1 juni meddelade lastbilstillverkaren Scania omfattande nedskärningar i verksamheten till följd av bland annat corona. Totalt vill bolaget minska personalstyrkan med tio procent eller 5 000 tjänster globalt, varav 1 000 tjänstemän i Sverige, främst i Södertälje.

Läs mer:  Scania stänger ner i Europa

Sedan dess har 600 konsulter fått lämna bolaget och nu kommer nästa steg. Det handlar om ett erbjudande om avgångspension till utvalda medarbetare som fyllt 64 år samt ett erbjudande till anställda i åldern 65-68 år. Unionenklubben i Södertälje med 3 400 medlemmar är positiva till upplägget:

– Jag känner mig nöjd och glad att det bygger på frivillighet. Och då inte frivillighet i stil med ”tacka ja till det här annars blir du uppsagd”. Skulle vi inte nå fram till de här 1 000 tjänsterna då blir det las-diskussioner men det är i så fall i ett senare skede. Vi tror och hoppas att vi löser det utan övertalighet med de här frivilliga erbjudandena, säger ordförande Mari Carlquist.

Facket har förståelse för att besparingarna måste göras.

– Företaget har kunnat visa varför de behöver göra det här. Det känns rimligt och vi kan acceptera det. Vi har stämt av innehållet i avgångspensionen med Unionens pensionsexperter som säger att erbjudandet innehåller alla komponenter som bör finnas med.

För att säkerställa att nödvändig kompetens behålls i bolaget kommer inte alla som uppfyller ålderskriterierna att få erbjudandet.

– Om man har en kompetens som vi skulle behöva ta in externt eller om det tar för lång tid att lära upp någon ny person kommer man inte få något erbjudande. Vi kan inte skicka ut folk och därefter ta in kompetensen utifrån, då har vi inte tjänat något på det, säger Mari Carlquist.