Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

"Noteringen ger Scania uppmärksamhet"

Scania är tillbaka på börsen genom noteringen av Traton, där Scania ingår. Unionenklubben på Scania tror att noteringen är bra för företaget.
David Österberg Publicerad
Anders Wiklund/TT
Scania börsnoterades under fredagen. Anders Wiklund/TT

I dag, fredag, börsnoterades bolaget Traton där lastbilstillverkaren Scania ingår. Aktien kan handlas både på börsen i Frankfurt och i Stockholm.

– Vi är jätteglada för att aktien även listades i Sverige. Det visar att Scania har en stark ställning i bolaget. Det känns också bra att starka investerare i Sverige är intresserade av att köpa aktier i bolaget, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania.

Är det en fördel eller nackdel för Scania att finnas på börsen?
– Jag tror att det är en fördel. De år vi inte har funnits på börsen har Scania inte fått lika mycket uppmärksamhet, kring exempelvis kvartalsrapporter. Jag tror också att börsnoteringen kommer att innebära att Traton blir mer känt i Sverige.

Vad tycker medlemmarna om börsnoteringen?
– Jag har inte fått så många reaktioner. Men när Volkswagen köpte Scania fanns en oro hos många över om Scania skulle få finnas kvar i Sverige och Södertälje. Men med noteringen på Stockholmsbörsen i kombination med att Scania nu bygger ett nytt gjuteri för 1,5 miljarder kronor i Södertälje förstår nog alla att det inte finns några planer på att flytta Scania utomlands.

Teckningskursen var satt till 27 euro. När handeln öppnade sjönk kursen något. Pensionsbolaget AMF har tecknat avtal med Traton om att köpa aktier för 200 miljoner euro.

– För fem år sedan tillhörde vi dem som jobbade för att Scania skulle stanna på börsen, och nu vill vi inte missa möjligheten att återigen investera i ett av Sveriges mest aktade och betydelsefulla industriföretag, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig hos AMF, i ett pressmeddelande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.