Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Mediokra jobbsökare får förtur till drömjobb

Kompetens står högt på arbetsgivarnas önskelista i 9,9 fall av tio – men ibland händer det faktiskt att det dyker upp ett jobb där frånvaron av kompetens är en fördel. Eller vad sägs om att åka skidor på arbetstid, med liftkort, boende och mat betalt utöver lönen?
Johanna Rovira Publicerad
shock/Colourbox
Vill du få betalt för att åka skidor och dansa på after ski? shock/Colourbox

Det låter för bra för att vara sant, i alla fall om man har tycke för vintersport, men på Arbetsförmedlingens platsbank finns faktiskt just nu två jobb utlysta som framstår som rena semestern. Vintersemester visserligen, men ändå.

Två mediokra skidåkare efterlyses – det är visserligen inget absolut krav på att man ska vara kass på att åka utför, men det är fördelaktigt om man ”aldrig eller sällan mottagit komplimanger för sin körstil.” Förutom skidåkning – i detta fall helst plogning, dvs att man kör med skidor som nästan korsar varandra – ska de sökande testa skidkläder genom att trilla i backen, dansa på after ski och fastna i ankarliften.

Lönen ligger på 250 kronor i timmen och i jobbförmånerna ingår resa tur- och retur till Idre, mat och dryck, boende i egen stuga ett stenkast från liften, liftkort, hyra av utrustning samt åtta privatlektioner. Som bonus får den som ror hem jobbet dessutom ta med sig en vän som också får alla utgifter betalda. Huruvida det finns kollektivavtal framgår ej.

Det är inte första gången som det dyker upp jobbeskrivningar som låter som rena semestern i Platsbanken – för några år sedan utlystes till exempel jobb som avsmakare på lyxrestaurang eller partychef vars arbetsuppgifter bland annat var att gå på festivaler.  

Läs mer: Så får du jobb som lyxturist

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.