Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Medelålders chefer vill byta jobb

Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.
Ola Rennstam Publicerad 9 september 2019, kl 13:48
Pressmaster/Colourbox
Medelålders tjänstemän med personalansvar är de som allra helst vill byta jobb. Pressmaster/Colourbox

Över hälften av Sveriges befolkning mellan 40 och 55 år vill gärna byta jobb, men samtidigt upplever 42 procent att det är svårt att byta arbete på grund av åldern. Tjänstemännen med personalansvar är den grupp som helst vill byta jobb. Det visar en undersökning från Folkuniversitet som tagit tempen på medelålders syn på arbetslivet.

Även om många vill byta jobb är det få som aktivt söker efter ett nytt jobb, eftersom motivationen som krävs för att komma igång att söka jobb saknas. 24 procent anger att de heller inte vet vad de vill arbeta med framöver.

Det råder dock ingen brist på det yrkesmässiga självförtroendet. Över 60 procent tycker inte att det är något problem att hålla jämt tempo med yngre kollegor och ännu fler skulle gärna vara mentor åt en yngre arbetskamrat för att dela med sig av sin yrkeskunskap. 66 procent av de tillfrågade kan tänka sig att jobb efter pensionen.

Den största utmaningen är att hantera arbetsbelastningen, vilket fyra av tio uppger. 27 procent upplever sig bli störda av kollegor och får koncentrationssvårigheter. 18 procent har svårt att säga nej och därmed svårt att jobba effektivt.

Undersökningen har även ställt frågan vad jobbet betyder. Nästan åtta av tio i åldersgruppen ser jobbet som ett sätt att försörja sig. Bara 16 procent av de tillfrågade ser jobbet som ett sätt att förverkliga sig själv. Hälften ser arbetet som ett sätt att träffa folk och befinna sig i ett sammanhang.

Om undersökningen

Folkuniversitetets årliga barometer ”Mitt i karriären” är genomförd av YouGov. Sammanlagt genomfördes 1014 intervjuer med yrkesverksamma män och kvinnor 40–55 år som är anställda/egen företagare.