Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Lönekostnader ersätts i nya krisstödet

Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader. Det framgick i de nya krisåtgärderna för företag som regeringen presenterade under tisdagen.
– Det finns en mycket hög risk för en tredje covidvåg, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Oscar Broström Publicerad
Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT
Finansminister Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens om nedstängningsstödet. Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT

Tidigare under året införde regeringen, i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet, ett nedstängningsstöd för företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av coronakrisen och den nya pandemilagen.

Nedstängningsstödet täcker fasta kostnader, till exempel hyror, till hundra procent. I dag meddelade regeringen att även lönekostnader kommer att omfattas av nedstängningsstödet.

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg, samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Många företagare har det tufft och har haft det tufft en längre tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S), under en presskonferens. 

Takbeloppet för företag är 75 miljoner kronor per månad. För företag som korttidspermitterar, där den anställde som mest minskar sin arbetstid med 80 procent, täcker staten 75 procent av lönekostnaden.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete

Samtidigt meddelade regeringen att flera av de krisstöd som redan finns på plats förlängs till och med april i år.

Tillväxten i svensk ekonomi var 0,5 procent under det fjärde kvartalet, vilket enligt Magdalena Andersson var starkare än väntat.

– Det är framför allt industriproduktionen som bidragit till de positiva siffrorna, tittar man på tjänstebranscherna är återhämtningen inte lika bra.

Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.