Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Lönekostnader ersätts i nya krisstödet

Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader. Det framgick i de nya krisåtgärderna för företag som regeringen presenterade under tisdagen.
– Det finns en mycket hög risk för en tredje covidvåg, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Oscar Broström Publicerad 23 februari 2021, kl 14:44
Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT
Finansminister Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens om nedstängningsstödet. Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT

Tidigare under året införde regeringen, i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet, ett nedstängningsstöd för företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av coronakrisen och den nya pandemilagen.

Nedstängningsstödet täcker fasta kostnader, till exempel hyror, till hundra procent. I dag meddelade regeringen att även lönekostnader kommer att omfattas av nedstängningsstödet.

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg, samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Många företagare har det tufft och har haft det tufft en längre tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S), under en presskonferens. 

Takbeloppet för företag är 75 miljoner kronor per månad. För företag som korttidspermitterar, där den anställde som mest minskar sin arbetstid med 80 procent, täcker staten 75 procent av lönekostnaden.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete

Samtidigt meddelade regeringen att flera av de krisstöd som redan finns på plats förlängs till och med april i år.

Tillväxten i svensk ekonomi var 0,5 procent under det fjärde kvartalet, vilket enligt Magdalena Andersson var starkare än väntat.

– Det är framför allt industriproduktionen som bidragit till de positiva siffrorna, tittar man på tjänstebranscherna är återhämtningen inte lika bra.

Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]