Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Ljus framtid för välutbildade tjänstemän

Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.
David Österberg Publicerad
Colourbox
Systemutvecklare är ett av de yrken som det kommer råda brist på framöver. Colourbox

Det är stor brist på arbetskraft i Sverige. Det visar Arbetsförmedlingens uppdaterade prognos för 200 yrken som publicerades under tisdagen.

Bristen gör att det är lätt att hitta jobb, särskilt för personer med en yrkes- eller högskoleutbildning. Den som är biomedicinsk analytiker, ingenjör, tekniker eller arbetar med data och IT har bäst chans att få eller byta jobb det närmaste året.

– Det bästa sättet att öka sina chanser till en fast förankring på arbetsmarknaden är en gymnasie- eller högskoleutbildning, säger Olle Ahlberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Även Konjunkturinstitutets senaste prognos visar på en fortsatt stark arbetsmarknad. Institutet räknar med att arbetslösheten bottnar på 6,3 procent i år för att sedan vända svagt uppåt nästa år. År 2023 räknar KI med en arbetslöshet på 6,7 procent.

Men det finns vissa orosmoln. Hushållen har en mer pessimistisk syn på Sveriges ekonomi och tillväxten i den globala industriproduktionen är på väg att minska. KI tror därför att högkonjunkturen håller i sig i år och nästa år för att sedan mattas av.

Under våren visade dessutom statistik från Trygghetsrådet, TRR, att 26 procent fler blev uppsagda och sökte TRR:s stöd under första kvartalet 2019, jämfört med motsvarande kvartal förra året.

SEX YRKEN MED STOR BRIST PÅ ARBETSKRAFT

* Biomedicinsk analytiker

* Civilingenjör

* Ingenjör och tekniker

* Mjukvaru- och systemutvecklare

* Systemanalytiker och IT-arkitekter

* Systemtestare och testledare

Källa: Arbetsförmedlingen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.