– Min första dag som pensionär blev jag uppringd av en konsultfirma som fått mitt telefonnummer av min gamla arbetsgivare, där jag var anställd i 42 år. De undrade om jag var intresserad av att arbeta som konsult och hålla en internutbildning för konsultfirman. Det har sedan fortsatt med utbildningar på yrkeshögskolor. Det kändes helt naturligt att fortsätta jobba och min fru peppade mig till att fortsätta jobba.
Under sitt yrkesverksamma liv jobbade Kent först som serviceingenjör och sedan som teknikchef på ABB i Västerås. Som jobbonär är han numera fristående konsult och håller i utbildningar på yrkeshögskolor och företag. I kombination med en 25 procentig konsultanställning som anläggningsingenjör på Hitachi Energy.
"Att vara jobbonär är en samhällsinsats"
Kent är långt ifrån ensam. Enligt pensionsbolaget Alecta fortsätter 22 procent av personerna i åldrarna 66 till 85 år att jobba samtidigt som de tar ut pension. Av 68-åringarna är det drygt en tredjedel, 37 procent.
– Jag ser det som en samhällsinsats, låta yngre generationer dra nytta av all den kunskap jag förvärvat under åren. Dessutom behöver en arbetsplats en mix av olika åldrar, säger Kent.
Andelen jobbonärer ökar
Enligt Alectas senaste undersökning om pensionärernas ekonomi från januari 2023, ökade andelen jobbonärer fram till 2919. Men 2020 bröts trenden i samband med coronapandemin. Seniorernas spås inte återvända till jobbet i samma utsträckning som tidigare, ju äldre man blir ju mindre är chansen att komma tillbaka när man väl slutat.
Varför tror du att relativt många i din generation vill fortsätta jobba ?
– I min bransch behövs det fler elkraftingenjörer, det fattas både resurser och kompetens. Dessutom är det gamla 60 det nya 75, vilket beror på att vi inte har blivit utslitna i förtid och många av oss har fått behålla hälsan.
Sociala fördelen störst
Enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft är ekonomin en orsak till att stanna kvar i arbetsliveten. Men det som toppar listan är den sociala kontakten och önskan att fortsätta få göra något meningsfullt.
– För mig lockar det sociala, jag får träffa mycket människor. All fin återkoppling jag får från studenterna betyder oerhört mycket. Det är ett kvitto på att jag bidrar till samhällets vidareutveckling, säger Kent Mayer.
Kent har enbart fått positiv respons från omgivningen, och har lockat tillbaka flera gamla arbetskompisar till jobbet. Något direkt slutdatum på arbetandet har han inte satt.
– Tanken var att hålla på tills jag blivit 70, men det fyller jag ju snart. Kanske går jag ner till att jobba omkring 25 procent då. Just nu blir det väl omkring 80 procent.
Har du något råd till blivande ålderspensionärer?
– Jobba vidare om ni kan, det är vi som ska lära upp nästa generation.
Jobbonär
- Var ett av 36 ord på nyordslistan 2021
- 416 000 svenskar över 65 kombinerar jobb med pension
- 65-plussarna som jobbar betalar en lägre skatt
- På inkomster upp till 21 000 kronor i månaden är skatten på 8 procent
- Var fjärde man över 65 år har någon typ av arbetsinkomst
- Var sjätte kvinna över 65 år har någon sorts inkomst från arbete
- 2600 personer över 90 år får utbetalt någon typ av lön
- Andelen jobbonärer är högre i grupperna med högre lön
- 26 procent av de som tjänar minst arbetar när de är 67 år
Källa: Alecta