Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Klyftan mellan förvärvsarbetare och pensionärer ökar

Urban Olssons skrev i sin krönika " Pensionärerna betalar inte någon extra skatt men får -helt logiskt inte "jobbavdrag" utan att arbeta därav namnet "
Man tar sig för pannan!!
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad 16 februari 2009, kl 09:38

Sverige har i dag 1,6 miljoner ålderspensionärer och vi blir fler och fler. Sedan 90-talet har förvärvsarbetande kunnat åtnjuta en reallöneökning på 40%.Pensionärerna däremot har sett sina inkomster (pension) urholkas. De har endast fått er reell höjning av sina pensioner med 0,1%.

Sedan 2006 har löntagarna med ett penndrag fått ordentliga skattesänkningar,

Detta har medfört att klyftan mellan förvärvsarbetande och pensionärer har ökat ytterligare.

 En pensionär som har 14000:- kr i månaden betalar 800:- mer i skatt i månaden jämfört med löntagare som har samma inkomst.

Ingen annanstans i världen har pensionärer högre skatt än förvärvsarbetande. Enligt en undersökning som Världsbanken har gjort i 53 länder är Sverige ensam om att ha  högre skatt för pensionärer.

På detta vinner man inte populäritetsligan bland pensionärerna .Det är en viktig fråga för väldigt många.
Anita Blomqvist
Helsingborg

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson