Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Höjda arvoden på Volvo retar facket

Samtidigt som Volvo gör stora neddragningar i personalstyrkan planerar man att höja styrelsens arvoden enligt Svenska Dagbladet.
– Det sänder ut konstiga signaler, säger Mats Henning, ordförande för en av Unionenklubbarna på Volvo i Göteborg.
Linnea Andersson Publicerad 18 februari 2014, kl 11:43
Magnus Hjalmarsson Neideman/TT
Volvos rapport presenterades av vd Olof Persson den 6 februari 2014. Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Som Kollega berättat tidigare har AB Volvos sparkrav utökats så att man i nuläget planerar att säga upp 4 400 anställda. Uppsägningarna drabbar framför allt tjänstemannasidan. Men trots det planerars nu en kraftig höjning av styrelsearvodena vid bolagets årsstämma i april. Enligt uppgifter till SvD diskuteras arvodeökningar på mellan 15 och 25 procent.

Att sparkraven ska utökas kom inte som någon överraskning för Unionenklubbarna på Volvo. Mats Henning, ordförande för en av Unionens klubbsektioner på Volvo, säger att de inte hört något internt om att arvodena ska höjas, men att det ger dubbla signaler om det är sant.

- Å ena sidan ska man spara, men å andra sidan är det tydligen helt okej att höja sina egna arvoden. Det sänder ut konstiga signaler när man samtidigt ska skära ner 4 400 personer globalt sett.

Alf Söderlund, ordförande för Unionenklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå, säger till SvD att uppgifterna förvånar honom och att det är gräsligt om det är sant. I stället menar han att arvodena borde hållas nere och att en höjning dessutom försvårar besparingsförhandlingarna.

Linnea Andersson
[email protected]