Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Framtidens jobb – och så hög lön får du

Trots höga löner har arbetsgivarna svårt att hitta rätt personal i många branscher. Bland annat inom IT och byggsektorn. Här är bristyrken där du tjänar bäst och sämst.
Ola Rennstam, David Österberg Publicerad 23 januari 2020, kl 09:48
Kollega har listat vilka bristyrken som finns bland Unionens medlemmar - och hur höga lönerna är. Illustration: Linnea Blixt

Läs mer: Kompetensbristen ett hot mot välfärden

Systemanalytiker och IT-arkitekt – 47 900 kronor

Civilingenjör, elektroteknik – 46 100 kronor

Civilingenjör, bygg och anläggning – 45 900 kronor

Kemist – 44 900 kronor

Systemförvaltare – 44 800 kronor

Civilingenjör, kemi och kemiteknik – 44 700 kronor

Civilingenjör, logistik och produktionsplanering – 44 500 kronor

Mjukvaru- och systemutvecklare – 44 200 kronor

Företagssäljare – 43 800 kronor

Ingenjör och tekniker, elektroteknik – 43 600 kronor

Civilingenjör, maskinteknik – 43 100 kronor

Systemtestare och testledare – 42 300 kronor

Fastighetsförvaltare – 41 600 kronor

Ingenjör och tekniker, bygg och anläggning – 41 400 kronor

Nätverks- och systemtekniker – 40 800 kronor

Systemadministratör – 39 700 kronor

Apotekare – 39 100 kronor

Arkitekt – 38 900 kronor

Ingenjör och tekniker, kemi och kemiteknik – 38 700 kronor

Ingenjör och tekniker, industri, logistik och produktionsplanering – 38 600 kronor

Ingenjör och tekniker, maskinteknik – 38 400 kronor

Drifttekniker, IT – 36 000 kronor

Receptarie – 33 600 kronor

Drifttekniker vid värme- och vattenverk – 33 200 kronor

Tandtekniker och ortopedingenjör – 33 200 kronor

Biomedicinsk analytiker – 32 600 kronor

Tandhygienist – 31 700 kronor

Tandsköterska – 27 500 kronor

Fotnot: Kollega har genom att analysera Arbetsförmedlingens statistik tagit fram listan över bristyrken bland Unionens yrkesgrupper. Lönerna (snittlön) är hämtade från Statistiska centralbyråns statistik.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Magnus Vasilis, produktionschef på Poppels Bryggeri, kombinerar sitt jobb med sin passion för öl. På fritiden brygger han hemma, dömer öltävlingar och driver en podd om hembryggning.
Magnus Vasilis, produktionschef på Poppels Bryggeri, kombinerar sitt jobb med sin passion för öl. På fritiden brygger han hemma, dömer öltävlingar och driver en podd om hembryggning. Hans resa började med hembryggning för 20 år sedan och har lett till en karriär inom hantverksöl. Foto: Nicke Messo.

Du är produktionschef på Poppels Bryggeri i Jonsered. Hur hamnade du i branschen? 
– Min passion för hembryggning tog fart för 20 år sedan då jag insåg att många ölstilar inte gick att köpa i Sverige. Efter många år på Systembolaget gick jag en utbildning i bryggeriteknik och fick jobb som bryggare på ett hantverksbryggeri i Göteborg. Efter ett mellanspel på Systembolagets konceptbutik Ölstudion blev jag rekryterad hit.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?
– Jag har ett finger med i det mesta. I början av veckan hjälper jag till vid bryggningen där det behövs. Jag tar även fram nya recept – där har jag fria händer, men kan också få beställningar från ledningen att skapa en viss öltyp. I mitten av veckan är det administrativa uppgifter, sedan ser jag till att vi har råvaror inne för den kommande produktionen. Att jag tidigare har jobbat som bryggare är en stor fördel.

Vilken är jobbets största utmaning?
– Att få ihop helheten kring produktionen och inte tappa någon boll så att vi plötsligt står utan ingredienser. Detta är också mitt första jobb med personalansvar och jag ska vara ärlig med att jag saknar vissa verktyg på det området. Men just det har samtidigt varit roligare och mer intressant än vad jag först trodde.

Och det bästa med ditt jobb?
– Att ta fram nya recept. Jag vill ha kvar en fot i hembryggarvärlden, där den här branschen har sitt ursprung. Det är kul att arbeta med en produkt som väcker känslor och få ta del av slutkonsumentens åsikter. Det är fortfarande en kreativ bransch som inte enbart handlar om sälj utan har experimentlustan kvar.

Något som är mindre bra?
– Det är en högljudd arbetsplats med farliga kemikalier och kärl med högt tryck, därför är det viktigt med en bra arbetsmiljö. Det kan hända oförutsedda saker som gör jobbet svårplanerat, vissa perioder i livet är det kul, men har man familj kan det vara frustrerande att behöva gå hem när jag egentligen borde vara här för att stötta min personal.

Du ägnar dig åt öl även på fritiden – berätta!
– Jag har gett ut flera böcker om öl och är certifierad domare på öltävlingar. Dessutom driver jag en podd om öl, Hembryggning halleluja, som ger tips om hur man går till väga. Nyligen vann jag pris som bästa hembryggare. Min familj delar dock inte min passion, de har snarare börjar tröttna lite, haha.

POPPELS

GRUNDADES: År 2012 av 15 ölentusiaster. Tre år senare flyttade bryggeriet till den gamla fabriken i Jonsered, där man även driver två restauranger. Efter en nyemission 2019 har man i dag 5 000 delägare.

ANSTÄLLDA: 35 (varav 9 är medlemmar i Unionen).

OMSÄTTNING: 66 miljoner kronor (2023).