Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Företag lånar ut anställda till sjukvården

Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.
Johanna Rovira Publicerad
Privat, Karin Wesslén / TT
Flera privata arbetsgivare erbjuder sina anställda betald tjänstledighet om de hjälper till i vården under coronakrisen. Privat, Karin Wesslén / TT

LKAB och Boliden, Intrum Justitia och Skanska erbjöd redan under första coronavågen i våras sina anställda tjänstledigt med bibehållen lön för att hjälpa till att avlasta vården. Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson tog chansen och fick jobb på covidavdelningen vid Gällivare sjukhus under sex månader.

– Jag har ju jobbat i tio år som undersköterska innan jag började i gruvan, och när jag läste om erbjudandet kände jag att jag ville hjälpa till att göra en insats, säger Maja-Li Fredriksson.

Hon fick behålla såväl grundlön som sitt underjordstillägg och övriga förmåner under sin tjänstledighet. Region Norrbotten stod för tillägg för obekväm arbetstid och övertid.

– Innan jag började tänkte jag att folk jag jobbade med skulle tycka att det var orättvist att jag fick så bra lön, men alla var bara tacksamma och jag kände mig väldigt uppskattad, säger hon.

– Det har varit jätteroligt att kunna göra en insats, man får tillbaka mycket när man jobbar inom vården. Sedan har det självklart varit väldigt stressigt och tidvis hög arbetsbelastning.

Maja-Li Fredriksson
Maja-Li Fredriksson

Den arbetsmiljö hon är van vid från gruvan, som man som utomstående uppfattar som rätt påfrestande, är tydligen som en västanfläkt jämfört med att jobba i full skyddsmundering på en covidavdelning.

– Visst, i gruvan har vi hjälm och skyddsutrustning, men på sjukhuset var vi helinplastade och hade heltäckande ansiktsmasker. Det var tungt och framför allt väldigt varmt och vi jobbade 12,5-timmarsskift.

I juni insjuknade hon, trots all skyddsutrustning och rigorösa säkerhetsrutiner, själv i corona och blev sjukskriven i några veckor.

– Men jag vet så klart inte var jag blev smittad. Det kan lika gärna ha varit utanför sjukhuset.

– Jag tycker det var jättegeneröst av LKAB att gå ut med erbjudandet. Nu har jag förstått att företaget gått ut med samma uppmaning igen, men jag började jobba först i oktober och har precis kommit in i rutinerna igen, så jag avvaktar nog för att se hur läget utvecklar sig, säger Maja-Li Fredriksson.

Maja-Li Fredriksson hade under våren kollegor på sjukhuset som tagit tjänstledigt från Boliden. Där var dealen att företaget vid behov fyllde ut lönen för de anställda som tog jobb i vården.

– Vi var med från fackligt håll och trycke på så att de anställda inte skulle drabbas ekonomiskt av att vara tjänstlediga, säger Andreas Mårtensson, Unionenordförande på Bolidens riksklubb (ITEC, Bolidenområdet och Stockholm).

Flera företag uppmanar anställda att hjälpa vården

Under den pågående andra vågen är läget inom sjukvården åter kritiskt och flera stora företag har hakat på och uppmanar anställda, i synnerhet de med erfarenhet av anestesi- och intensivvård, att hoppa in som vikarier på sjukhusen. I december gick SAS, Saab och Tre ut till sina anställda efter ett initiativ från Beredskapslyftet, enligt SVT.

I förra veckan gick även SSAB ut med ett erbjudande till de anställda: Betald tjänstledighet om ni tar jobb inom vården.

Tomas Jansson
Tomas Jansson

– Vi i koncernfacket fick information om det här före jul, fast då handlade det om obetald tjänstledighet. I ett positivt och givande samråd med fack och medarbetare ändrade sig företaget och nu gäller att man kan få betald tjänstledighet fram till sista februari, om man söker jobb inom vården, säger Tomas Jansson, klubbordförande på SSAB i Borlänge/Finspång.

Han finner dock inte omöjligt att erbjudandet kan komma att förlängas om trycket på sjukvården kvarstår i vår.

– Generellt är det kanon att erbjudandet finns och att varken lön, pension eller andra förmåner påverkas av att man tar tjänstledigt. Jag har döttrar som jobbar inom vården och vet att alla insatser behövs, säger Tomas Jansson. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Här är Sveriges hetaste jobb 2025

Vilka är de heta jobben just nu? Och vad ska man satsa på om man vill ha jobb i framtiden? Här är listan över 15 populära jobb 2025.
David Österberg Publicerad 29 januari 2025, kl 06:00
Dator och mobiltelefon
Chef för strategisk sourcing, AI-ingenjör och treasury-chef. Det är några av de hetaste områdena på arbetsmarknaden 2025. Vi har listan på årets 15 mest eftertraktade jobb - och vad tusan de engelska titlarna egentligen betyder. Colourbox

Arbetsmarknaden ändras fort. Förra året var cybersäkerhet det hetaste man kunde jobba med – i år är det pengarna som är viktigast, enligt Linkedins årliga sammanställning av befattningar på uppgång. Titeln Treasury-chef toppar listan – en titel som inte ens fanns med förra året.

– Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. För dagens unga som kliver in på arbetsmarknaden handlar framgång inte bara om att hitta sitt första jobb, utan att skaffa sig kompetenser för jobb som ännu inte finns idag, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef för Linkedin, i ett pressmeddelande. 

Så vad gör den som jobbar med treasury? Svar: stöttar företagsledningen i frågor om exempelvis finansiering, finansiella risker och investeringar.

Många vill ha teknisk kompetens

På andra plats kommer plattformsingenjör. En sådan ingenjör arbetar bland annat med att designa och utveckla plattformar för mjukvara.

Linkedins lista visar tydligt att teknisk kompetens är hett efterfrågad: Av de 15 hetaste jobben 2025 är runt hälften relaterade till teknik och programmering. Här finns till exempel datacentertekniker, planeringsingenjör, AI-ingenjör, chef för IT-tjänster och automatiseringstekniker.

Runt 70 procent av de kompetenser som används i arbetslivet idag kan förändras fram till år 2030, drivet av teknologisk utveckling, inte minst AI.

– Det är viktigare än någonsin att göra en livslång investering i sin egen kompetensutveckling för att kunna anpassa sig till en alltmer snabbföränderlig arbetsmarknad. säger Lisa Gunnarsson.

Lista med 15 heta jobb 2025

Här är listan över de hetaste jobben just nu. Den baseras på Linkedins genomgång av befattningar vars efterfrågan vuxit mest de senaste tre åren.

  1. Treasury-chef

    Gör: Ansvarar för treasury som stöttar ledningen i frågor om finansiering och investeringar.

  2. Plattformsingenjör

    Gör: Designar plattformar för mjukvara.

  3. Datacentertekniker

    Gör: Ansvarar för driften av serverhallar och datacenter.

  4. Planeringsingenjör

    Gör: Planerar nybyggen av exempelvis avlopp, elnät eller vägar.

  5. AI-ingenjör

    Gör: Utvecklar och implementerar AI-lösningar.

  6. Informationssäkerhetsansvarig

    Gör: Skyddar en organisations datorsystem och nätverk.

  7. Fastighetskonsult

    Gör: Planerar underhåll av fastigheter, besiktigar, förhandlar hyror.

  8. Chef för IT-tjänster

    Gör: Utvecklar och genomför IT-strategier, leder IT-projekt.

  9. Stabschef

    Gör: Leder arbetet på uppdrag av exempelvis vd eller styrelse.

  10. Automatiseringstekniker

    Gör: Programmerar, underhåller och styr robotar och annan utrustning inom exempelvis industrin. 

  11. Kontraktschef

    Gör: Övervakar att tilldelade kontrakt genomförs. Analyserar och utvärderar kontrakt.

  12. Chef för strategisk sourcing

    Gör: Ansvarar för att förbättra upphandling och inköp.

  13. Förmögenhetsförvaltare

    Gör: Ger finansiell rådgivning, bygger investeringsportföljer, skatteplanering.

  14. Exekutiv assistent till vd.

    Gör: Hanterar kalender, mejl, möten. Kan också företräda vd i olika sammanhang.

  15. Cybersäkerhetsingenjör

    Gör: Skyddar företagets datornätverk och system.