Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Facken på Scania ställer krav på Volkswagen

I morgon åker facken på Scania ner till Tyskland med en gemensam kravlista för att trygga jobben i Södertälje. Beroende på om Volkswagen går med på kraven eller inte, kommer facken ställa sig positiva eller negativa till den nya ägaren.
Linnea Andersson Publicerad 10 mars 2014, kl 15:00
Dirk Brandes/AP/TT
Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg, Tyskland. Dirk Brandes/AP/TT

- De vill att vi ska vara positiva till köpet från fackets sida och därför har vi något att köpslå med innan aktiehandeln börjar på måndag nästa vecka. Men när 90 procent av aktierna har kommit in har vi inget att köpslå med längre, så vi måste göra det nu, säger Håkan Thurfjell, Unionenklubbens ordförande på Scania.

Många av fackmedlemmarna är aktieägare och Håkan Thurfjell känner sig positiv inför resan och säger att de räknar med att få dokumentet påskrivet.

De svenska facken har förutom att kraftsamla tillsammans även fått stöd av det tyska facket. I Tyskland har Volkswagen en garanti för sysselsättning som gör att jobben i Sverige riskerar att ryka först om det blir tal om rationalisering och uppsägningar efter de samordningsvinster som VW utlovat, skriver Dagens Industri.

Håkan Thurfjell vill inte gå in på de precisa kraven men säger att det handlar om att trygga jobben och huvudkontoret i Södertälje. Han har tidigare sagt till Kollega att det är extra viktigt i Södertälje eftersom orten varit drabbad av många nedläggningar och att facken även vill ha kvar forskning och utveckling i Sverige.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]