Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

Coronaviruset har lett till minskat flygande. Det kan i sin tur leda till nedskärningar på flygbolaget SAS.
David Österberg Publicerad 3 mars 2020, kl 15:48
Johan Nilsson/TT
Det minskande flygandet till följd av coronasmittan kan leda till nedskärningar på SAS. Johan Nilsson/TT

Hittills har över 90 000 personer smittats av coronaviruset. Rädslan för smittan har lett till minskat internationellt flygande och nu meddelar flygbolaget SAS att kapaciteten minskar på flera sträckor inom Europa och Skandinavien. Sedan tidigare är flygningar till och från Kina inställda och från torsdag ställer SAS även in flygningar till Hongkong.

Den minskade trafiken innebär att SAS behöver minska sina kostnader, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. På kort sikt sparar bolaget pengar genom minskade kostnader för bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter.

SAS ska dessutom skära i kostnader för administration, marknadsföring och personal. Det kan innebära permitteringar, tjänstledighet och tidigarelagd pension, enligt pressmeddelandet.

Exakt vad det innebär för medarbetarna är dock oklart. Viktoria Svensson, ordförande för Unionenklubben för SAS kabinanställda, säger till Kollega att hon inte kan kommentera eftersom hon just nu inte har mer information än det som SAS gått ut med i pressmeddelandet.

Permittering - lön utan att jobba

  • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
  • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.
David Österberg
David Österberg
[email protected]