Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Corona får Apotea att rekrytera

Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.
Amanda Allgren Publicerad
Karl Nordlund
Apotea har rekryterat närmare 200 personer sedan coronakrisen bröt ut och rekryteringen fortsätter, berättar vd Pär Svärdson. Karl Nordlund

På Platsbanken, den sida hos Arbetsförmedlingen där lediga jobb presenteras, finns numera en flik med hashtaggen #jobbjustnu. Under hashtaggen samlas jobbannonser där arbetsgivare behöver omedelbar hjälp. De flesta jobbannonser riktar sig till vårdpersonal men det förekommer även andra yrkesgrupper.  

En arbetsplats som är i stort behov av personal är Apotea. De har rekryterat närmare 200 personer sedan coronakrisen bröt ut och rekryteringen fortsätter. Det stora behovet av personal beror dels på en stor efterfrågan och dels på en ökad sjukfrånvaro till följd av krisen. 

– Sedan coronakrisen bröt ut har arbetsbelastningen varit väldigt hög. Vår verksamhet är igång dygnet runt, alla dagar i veckan och vi kämpar och sliter, säger Pär Svärdson, vd och grundare på Apotea.

Normalt sett har Apotea ungefär 50 ansökningar per annons men det har nu ökat till att ungefär 4 500 personer skickar in en ansökan för varje annons. De som ansöker kommer från många, olika sektorer.

Läs mer: Krisande företag lånar ut personal

– Det känns väldigt tragiskt, vi kommer ju inte kunna anställa alla dem. Frågan är vilka som kan det? Det är någon form av explosion av varsel och arbetslöshet nu. Vi har nog aldrig sett något liknande tidigare, säger Pär Svärdson.

Han tror att krisen innebär en strukturförändring för samhället. Människor handlar nu på nya sätt och han tror inte att det kommer gå tillbaka till hur det en gång var.

– Det är en kris för den fysiska detaljhandeln. Det vi ser är en påskyndad strukturomvandling och e-handeln kommer ta över mer och mer nu, säger Pär Svärdson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

55 uppsagda tjänstemän – varje dag

Nästan 20 000 privatanställda tjänstemän förlorade jobbet förra året – det motsvarar 55 uppsagda varje dag.
– Utvecklingen fortsätter troligen på samma sätt under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.
Publicerad 15 januari 2025, kl 13:03
Uppsagda tjänstemän. Till vänster ett tomt skrivbord med en dator på, till höger en man som packar sina saker i en flyttlåda.
Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024. Handeln och byggbranschen drabbades hårdast, enligt TRR:s vd Johan Lagerhäll. Utvecklingen väntas fortsätta under första halvåret 2025. Foto: Colourbox.

Handeln och byggbranschen är mest utsatt. Under 2024 sades 19 890 privatanställda tjänstemän upp, en ökning med cirka 4000 personer jämfört med 2023. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet, TRR. 

– Framför allt handeln brukar drabbas i en konjunkturförsämring, säger TRR:s vd Johan Lagerhäll.

Johan Lagerhäll, TRR.
Johan Lagerhäll, TRR.

Det betyder att det totala antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor nu är på den högsta nivån på fem år. 

Efter pandemin hade de privatanställda tjänstemännens arbetsmarknad en positiv utveckling både 2021 och 2022. Men sommaren 2023 vände den nedåt.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Den bästa bedömning vi kan göra är att det kommer fortsätta som under 2024, åtminstone under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll.

Snabb återanställning för uppsagda tjänstemän

Samtidigt framhåller TRR att statistiken även ger en del positiva besked – till exempel att det i genomsnitt endast tar sex månader från uppsägning till nytt jobb. 95 procent av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera.

– Det här är människor med lång yrkeserfarenhet och bra utbildning. De är attraktiva för andra arbetsgivare.

Att starta eget eller studera blir väl ett påtvingat alternativ för många? Målar inte TRR upp en ljusare bild än den verklighet den som förlorat jobbet möter?

– Av de 95 procent av de uppsagda tjänstemännen som fick en positiv lösning under året var det 8 procent som började studera och 7 procent som startade eget. Alla de övriga fick nytt jobb.

Sedan ett drygt år tillbaka har TRR ett utökat uppdrag att erbjuda privatanställda tjänstemän en möjlighet att bygga på sin kompetens under pågående anställning. Johan Lagerhäll understryker att det inte har med omedelbara hot om uppsägning att göra, utan snarare om att stå väl rustad om ett sådan situation skulle uppstå. 

– Vi har en hel del arbete framför oss för att göra den här möjligheten mer känd. Tillsammans med parterna försöker vi skaffa oss en ännu bättre bild av vilka kunskaper tjänstemännen behöver fylla på med.

Han tar AI som exempel. 

– Alla behöver lära sig mer om AI. Men vi behöver bli mer precisa om vad vi menar med begrepp som AI eller hållbarhet. Vilken kompetens är det som behövs i varje enskild yrkesroll, säger Johan Lagerhäll.

Text: Torbjörn Tenfält.

Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024

  • Totalt 19 890 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR under 2024
  • 12 504 tjänstemän har under året fått nytt arbete, börjat studera eller startat eget.
  • Genomsnittstiden för att hitta en ny sysselsättning var 181 dagar
  • 95 procent av tjänstemännen har fått en positiv lösning under året - av dessa gick 67 procent vidare till en tillsvidareanställning. 18 procent fick en tidsbegränsad anställning. 8 procent började studera och 7 procent startade eget
  • Branschen handel & försäljning har sagt upp flest – 17 procent. Därefter kommer bygg/anläggning/fastighet – 10 procent, och därefter teknikkonsulter – 9 procent.

Källa: TRR