Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Casino Cosmopol läggs ned – trots fackligt förslag

Bristande lönsamhet anges som skäl när Casino Cosmopol nu lägger ned landets nordligaste kasino. Det fackliga förslaget till hur kasinot skulle kunna drivas vidare tog arbetsgivaren dock inte hänsyn till.
Niklas Hallstedt Publicerad 14 augusti 2020, kl 13:45
Jonas Ekströmer / TT
Casino Cosmopol lägger ned sitt kasino i Sundsvall. Svenska Spel har ytterligare tre kasinon i Stockholm (bilden), Göteborg och Malmö. Jonas Ekströmer / TT

Besökssiffrorna har stadigt pekat nedåt sedan tio år tillbaka. Enligt ägaren Svenska Spel saknas nu kundunderlag för en fortsatt verksamhet.

Stefan Frankl, som är Unionenklubbens ordförande på kasinot, förnekar inte att det har varit en nedåtgående kurva.

– I en stad som Sundsvall där det bor hundratusen invånare är marginalen självklart mindre än i en stad som Stockholm. Men att säga att marknaden blivit mindre är inte korrekt. Det bor trots allt fler människor här nu än när kasinot öppnade för 19 år sedan.

In i det längsta fanns ändå hoppet om att kasinot skulle få vara kvar.

– Vi har haft en löntagarkonsult inne och presenterat ett förslag om att driva kasino vidare med reducerade öppettider. Det skiljde inte så mycket i kostnad och var minst lika rimligt som att lägga ned, säger Stefan Frankl som menar att det går att diskutera om ett statligt företag som Svenska Spel i vissa lägen har en annan roll än det privata näringslivet.

– Visst, en affärsledning måste uppmärksamma om det finns intäktsproblem. Men just nu när arbetslöshetssiffrorna stiger kanske ett statligt bolag har ett större ansvar.

Casino Cosmopol uppger i ett pressmeddelande att 68 medarbetare berörs av nedläggningen. Det är ”en otrolig underdrift”, enligt Stefan Frankl.

– De räknar bara de tillsvidareanställda. Räknar man in alla som jobbar extra handlar det om 140-150 personer. Många av dem jobbar kanske 60 eller 80 procent av heltid. Utan dem hade vi aldrig kunnat ha öppet under helgerna.

Unionen har ett 20-tal medlemmar – chefer och administratörer – på kasinot i Sundsvall. Vad som händer med dem framöver är ännu inte klart.

Samtliga Svenska Spels fyra kasinon är för närvarande stängda. Kasinona i Stockholm, Göteborg och Malmö berörs inte av nedläggningsbeslutet.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.