Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Brist på arbetskraft leder till övertid

Samtidigt som sysselsättningen kommer att öka råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många arbetsplatser. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.
Anita Täpp Publicerad 4 juli 2019, kl 11:34
Graham Oliver/Colourbox
Fackklubbarna på 6 av 10 företag uppger att arbetsgivaren hanterar underbemanning med att anställda jobbar övertid. Graham Oliver/Colourbox

Nära tre av tio av Unionens fackklubbar på företagen tror att antalet anställda på den egna arbetsplatsen kommer att öka under det närmaste halvåret, enligt en ny enkätundersökning som förbundet har gjort.

Det är en ökning med fem procent jämfört med när samma fråga ställdes till klubbarna i januari i år.

Främst gäller den förväntade personalökningen inom tjänsteföretagen medan det inom industrin i stället väger jämnt mellan de som tror på en expansion eller en neddragning av personalstyrkan.

– Den ökade oron i omvärlden gör sannolikt att en del industriföretag nu avvaktar med att öka antalet anställda. Samtidigt verkar det inte ligga några generella personalneddragningar i korten. För tjänstesektorn tyder anställningsplanerna på att konjunkturläget är fortsatt starkt, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, i en kommentar till undersökningen.

Enligt undersökningen fortsätter också många företag att ha stor brist på kvalificerad arbetskraft. Nästan fyra av tio klubbar, både inom industrin och tjänstesektorn, uppger att deras företag har lediga jobb som inte har kunnat tillsättas på grund av brist på rätt kompetens.

På frågan om hur man hanterar underbemanningen på det egna företaget uppger klubbarna på nästan sex av tio företag att man bland annat löser situationen genom att anställda jobbar övertid. Mest vanligt är det inom industrin där 65 procent av företagen med personalbrist låter medarbetarna jobba övertid.

Läs också: Övertid motsvarande 16 400 tjänster

– Det är en kortsiktig lösning som går ut över de anställda. Fler företag måste planera för att kompetensutveckla sin personal så att de kan möta kompetensbehoven. Det går inte att räkna med att det löser sig genom externa rekryteringar, säger Katarina Lundahl som tillägger:

– Trots att många industriföretag inte planerar att expandera personalstyrkan så är det fortsatt tufft för industrin att hitta den kompetens som de behöver. Politikerna lägger i dag alldeles för lite fokus på den här frågan

Fotnot: Undersökningen gjordes i juni 2019 och besvarades av cirka 230 klubbar, vilka representerande över 350 000 anställda i Sverige.