Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Arbetsgivare får statligt stöd trots uppsägningar

Arbetsgivare kan få statligt stöd för att permittera anställda – trots att de redan blivit uppsagda. Ett systemfel anser Unionen, som menar att korttidsarbete ska användas för att undvika att anställda blir av med jobbet.
Lina Björk Publicerad
Simon Rehnström / SvD / TT
Korttidsavtal finns till för att arbetsgivare ska undvika uppsägningar, menar Unionen som vill att reglerna ändras. Simon Rehnström / SvD / TT

I slutet av november skickade Finansdepartementet ut förslag på nya regler för korttidsarbete. Ändringarna innebär bland annat att stödet från staten till arbetsgivare förlängs med sju månader och att det ska bli tydligare vilka vinstutdelningar ett bolag kan göra om de vill få del av stödet.

Läs mer: Förlängd permittering ska hjälpa företag i kris

Unionen är positiva till att stödet förlängs, men vissa delar hade man gärna slopat. Bland annat möjligheten för företag att söka ersättningen samtidigt som man säger upp personal.

– För oss har hela grundtanken med systemet varit att företagen får en möjlighet att sänka sina kostnader, ge respit till arbetsgivare och behålla personal. Det ska vara en möjlighet att undvika uppsägningar, men när det finns möjlighet att söka stödet då man säger upp personal blir det systemmässigt fel, säger Martin Linder, förbundsordförande på Unionen.

I en skriftlig kommentar till Kollega skriver Finansdepartementet att:

"Normalt tillåts inte stöd under uppsägningstiden, men eftersom coronautbrottet utgör ett allvarligt hot mot företags överlevnad, gör en tillfällig bestämmelse det möjligt att få stöd även för uppsagd personal. Syftet med bestämmelsen är att hindra konkurser, som i sin tur försvårar för arbetstillfällena att komma tillbaka."

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsavtal

– Det är naturligtvis möjligt att arbetsgivare behöver säga upp personal och ställa om verksamheten under den här svåra tiden. Men om det är så, ska det inte ske med hjälp av stödet vid korttidsarbete. Incitamentet att behålla personal kommer att minska på det sättet, säger Martin Linder.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 15 februari nästa år, men gälla retroaktivt från första december 2020. Några saker som Unionen gärna hade lagt till i förslaget var bland annat ett höjt tak för lön som överstiger 44 000 kronor. I dag lämnar staten inte stöd för lön över den summan, vilket missgynnar verksamheter med stor andel högkvalificerad personal med en lön som överstiger det.

Läs mer: Debatt - Staten subventionerar uppsägningar

Bild Martin Linder: Jessica Gow/TT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Här är Sveriges hetaste jobb 2025

Vilka är de heta jobben just nu? Och vad ska man satsa på om man vill ha jobb i framtiden? Här är listan över 15 populära jobb 2025.
David Österberg Publicerad 29 januari 2025, kl 06:00
Dator och mobiltelefon
Chef för strategisk sourcing, AI-ingenjör och treasury-chef. Det är några av de hetaste områdena på arbetsmarknaden 2025. Vi har listan på årets 15 mest eftertraktade jobb - och vad tusan de engelska titlarna egentligen betyder. Colourbox

Arbetsmarknaden ändras fort. Förra året var cybersäkerhet det hetaste man kunde jobba med – i år är det pengarna som är viktigast, enligt Linkedins årliga sammanställning av befattningar på uppgång. Titeln Treasury-chef toppar listan – en titel som inte ens fanns med förra året.

– Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. För dagens unga som kliver in på arbetsmarknaden handlar framgång inte bara om att hitta sitt första jobb, utan att skaffa sig kompetenser för jobb som ännu inte finns idag, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef för Linkedin, i ett pressmeddelande. 

Så vad gör den som jobbar med treasury? Svar: stöttar företagsledningen i frågor om exempelvis finansiering, finansiella risker och investeringar.

Många vill ha teknisk kompetens

På andra plats kommer plattformsingenjör. En sådan ingenjör arbetar bland annat med att designa och utveckla plattformar för mjukvara.

Linkedins lista visar tydligt att teknisk kompetens är hett efterfrågad: Av de 15 hetaste jobben 2025 är runt hälften relaterade till teknik och programmering. Här finns till exempel datacentertekniker, planeringsingenjör, AI-ingenjör, chef för IT-tjänster och automatiseringstekniker.

Runt 70 procent av de kompetenser som används i arbetslivet idag kan förändras fram till år 2030, drivet av teknologisk utveckling, inte minst AI.

– Det är viktigare än någonsin att göra en livslång investering i sin egen kompetensutveckling för att kunna anpassa sig till en alltmer snabbföränderlig arbetsmarknad. säger Lisa Gunnarsson.

Lista med 15 heta jobb 2025

Här är listan över de hetaste jobben just nu. Den baseras på Linkedins genomgång av befattningar vars efterfrågan vuxit mest de senaste tre åren.

  1. Treasury-chef

    Gör: Ansvarar för treasury som stöttar ledningen i frågor om finansiering och investeringar.

  2. Plattformsingenjör

    Gör: Designar plattformar för mjukvara.

  3. Datacentertekniker

    Gör: Ansvarar för driften av serverhallar och datacenter.

  4. Planeringsingenjör

    Gör: Planerar nybyggen av exempelvis avlopp, elnät eller vägar.

  5. AI-ingenjör

    Gör: Utvecklar och implementerar AI-lösningar.

  6. Informationssäkerhetsansvarig

    Gör: Skyddar en organisations datorsystem och nätverk.

  7. Fastighetskonsult

    Gör: Planerar underhåll av fastigheter, besiktigar, förhandlar hyror.

  8. Chef för IT-tjänster

    Gör: Utvecklar och genomför IT-strategier, leder IT-projekt.

  9. Stabschef

    Gör: Leder arbetet på uppdrag av exempelvis vd eller styrelse.

  10. Automatiseringstekniker

    Gör: Programmerar, underhåller och styr robotar och annan utrustning inom exempelvis industrin. 

  11. Kontraktschef

    Gör: Övervakar att tilldelade kontrakt genomförs. Analyserar och utvärderar kontrakt.

  12. Chef för strategisk sourcing

    Gör: Ansvarar för att förbättra upphandling och inköp.

  13. Förmögenhetsförvaltare

    Gör: Ger finansiell rådgivning, bygger investeringsportföljer, skatteplanering.

  14. Exekutiv assistent till vd.

    Gör: Hanterar kalender, mejl, möten. Kan också företräda vd i olika sammanhang.

  15. Cybersäkerhetsingenjör

    Gör: Skyddar företagets datornätverk och system.