Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Apotek byter tekniker mot hudterapeuter

Kronans Apotek vill säga upp alla apotekstekniker och byta ut dem mot hudterapeuter på ett av sina apotek. Unionenklubben ifrågasätter att man byter ut en hel yrkeskår och hoppas att det inte blir av.
Linnea Andersson Publicerad
Hylla med produkter på Apotek.
Apoteken satsar alltmer på hudvård, skönhet och hälsa. Foto: Kronans Apotek / Creative Commons

Personalbytet gäller ett av Kronans stora apotek i ett köpcentrum i nordöstra Uppsala. Men än är inget klart. Förhandlingen mellan fack och arbetsgivare pågår och eftersom Unionenklubben har reserverat sig i alla led kommer det dröja innan det eventuellt blir verklighet.

- Vi ifrågasätter att man vill säga upp en hel personalkår, säger Gunilla Andersson, ordförande för Unionenklubben på Kronans Apotek, som fått samtal från ledsna medlemmar som blivit informerade om att de kan komma att förlora sina jobb.

Samtidigt har Gunilla Andersson förståelse för att Kronan, och övriga apotekskedjor, vill ha in ett nytt koncept. Apoteken tjänar nästan inga pengar på receptaffärer i sig utan måste få in pengar på annat håll.

- Sverige har de lägsta marginalerna i världen på receptbelagda läkemedel. Säljer du medicin för 100 000 kronor tjänar du max 167 kronor på det. Det var likadant på Apoteket AB:s tid. Det har alltid varit rabalder om detta.

Ändå är Gunilla Andersson inte vidare orolig att det ska sprida sig, utan tror att det främst kommer att handla om stora apotek i gallerior där man vill rikta in sig på skönhet och hälsa och att det även då främst blir en kompetensutökning med hudterapeuter.

- Jag hoppas att det inte blir så på fler apotek.

Diplomerade hudterapeuter har en tvåårig utbildning medan apoteksteknikerna är färdiga efter ett och ett halvt år. Hudterapeuterna kan dock komplettera med egenvårdsdelen i teknikernas utbildning på tolv veckor. I nuläget finns ingen motsvarande fortbildning för apoteksteknikerna men på sikt tror Gunilla Andersson att det tas fram en kompletteringsutbildning också för apotekstekniker liknande den som finns för egenvård i dag.

Som Kollega skrivit tidigare går Kronans Apotek, tillsammans med fler andra kedjor, över från Almega till Svensk handel vid årsskiftet. Facket vet därför inte vilken av arbetsgivarorganisationerna som tar det eventuella beslutet om att säga upp apoteksteknikerna eller hur lång tid förhandlingarna kommer ta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.